KÉK FÉNY
Egy gonosz tréfa, egy ütés, egy emberélet: csütörtökön születhet ítélet a tarpai halálos ütés ügyében
​Károly egy ütéstől, már a földreérés előtt elájulhatott. Teste mozdulatlanul ért a földre, másnap agyhalottá nyilvánították és lekapcsolták a gépekről. A halálos ütést egy gonosz tréfa váltotta ki. A vádlott akár nyolc évet is kaphat. Ítéletet csütörtökön hirdet a Nyíregyházi Törvényszék.

2022 augusztusában érthetetlen, felfoghatatlan tragédia történt Tarpán. Egy 42 éves férfi egy gyerekes csíny miatt halt meg, mivel a tréfa áldozata egy ütéssel leterítette őt, amiért tréfából összeragasztózta a sörösdobozt. A családapa haldoklását 18 éves fia is végignézte.

Ma az iratismertetésen lezárult az ügy bizonyítási eljárása. Ezt követően a vád- és védőbeszédek hangzottak el a tárgyalóteremben, majd utolsó szó jogán a vádlott is szólhatott, aki jól láthatóan megbánta tettét.

"Ma már csak ezt mondhatom, hogy sajnálom, hogy így történt. Ha tudom, hogy ez történik, oda sem megyek akkor, azon a napon" - mondta.

A vádlott és védője sem vitatja a vádirati tényállást, azonban a védekezés része, hogy a sértett viselkedése jelentős mértékben hozzájárult a végzetes eredményt okozó ütéshez. Ezt a vádat képviselő főügyészségi ügyész, dr. Kruták Gyula sem vitatja, sőt az enyhítő körülmények számbavétele során nyomatékosan felhívta a bíróság figyelmét erre a tényre.

Aljas, gonosz tréfa volt egy köztudottan csekély mértékben szellemileg korlátozott emberrel szemben - vélekedett a védő, citálva az orvosszakértői megállapítást.

A tréfa és a végzetes ütés között körülbelül egy perc telt el, a felvétel tanúsága szerint a társaság már nem a későbbi vádlottal foglakozott, ám ekkor csapott le irányzott ütéssel a sértett fejére a vádlott, váratlanul, szinte a semmiből.

Az ügyész rámutatott és a védő is kiemelte, hogy ez csak egy látszólagos késői reakció volt, mivel a vádlott személyiségszerkezetéből és súlyos epilepsziás betegségéből adódóan a sérelmeket raktározza. Azaz esetükben nem klasszikus acting out, hirtelen kitörő düh volt, hiszen idő telt el a sérelem és az ellenreakció között, de mint írtuk; a vádlott betegsége miatt ez a hirtelen düh raktározodott és csak pár perccel később vált fizikai tettlegességgé.

A vádlott alkohol- és egyéb betegségei miatt enyhe mértékben szellemileg korlátozott, azonban ez nem büntethetőséget kizáró tényező. Tudatával fel tudja és fel is fogja, hogy az ütése akár végzetes is lehet.

Dr. Stál József törvényszéki bíró a vád- és a védőbeszédet értékelve hoz döntést ezen a héten. Határozathirdetés csütörtökön várható.

Megyénkben a hasonló bűncselekmények elszaporodtak. Az egyik ilyen eset a tarpaival szinte azonos időben történt gávavencsellői ügy. Ott egy félreértés miatt történt szintén egy ütés. Abban az ügyben 2023 márciusában hirdettek ítéletet. Az egyébként 2- 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt a mértékes indítványt megfelezve három év börtönre ítélte a terheltet a Nyíregyházi Törvényszék.