18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#tarpai
#kocsma
#ragasztó
Bocsánatot kért a vádlott az áldozat fiától
​Egy ártatlan tréfa végződött tragédiával a múlt év augusztusában Tarpán, ahol egy baráti társaság egyik tagja viccből pillanatragasztóval kente be az egyik vendég sörösdobozának oldalát. A férfi ezt nem tolerálta és az eset után egy perccel egy nagy erejű ökölcsapással leterítette a férfit, akinek a fia végignézte apja haláltusáját.

Kezesbáránynak látszik a tehelt, azonban több jel is arra mutat, hogy agresszív és ha kell, bizony pillanatok alatt eljár a keze. A mostani eset tárgyalásán túl korábban szintén erőszakos cselekmény miatt állt a férfi bíróság előtt, ahol jogerősen már el is ítélték súlyos testi sértés kísérlete miatt - tudta meg portálunk. Az eset 2022 decemberében történt, amikor is egy tarpai ház udvarán a mostani ügy vádlottja egy korábbi nézeteltérését úgy akarta tisztázni, hogy egy harapófogóval nagy erővel fejbe vágta a vitapartnerét, aki szerencsére 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Azonban az ügyészség álláspontja az volt, hogy a támadás súlyos testi sértés kísérlete volt. A bíróság osztotta az ügyész álláspontját és a jelenlegi ügy terheltjét abban az ügyben jogerősen 270 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

A jelen ügyet a vád részéről dr. Kruták Gyula főügyészségi ügyész képviseli, aki a májusi tárgyaláson a vádat ismertetve elmondta, hogy a súlyos szellemi- és alkoholproblémákkal küzdő B.L. vádlott 2022. augusztus 10-én Tarpán a dohánybolt előtt beszélgető társasághoz csatlakozott, ahol sörrel kínálták, majd ezt követően a sértettől pénzt is kapott, hogy vásároljon magának pálinkát. Ezidő alatt, míg B.L. vádlott bement italt venni az üzletbe, a sértett bekente a zsebében lévő pillanatragasztóval a vádlott kint hagyott sörösdobozának ivónyílását, majd visszatette azt az eredeti helyére. B.L. a boltból visszatérve elfogyasztotta a pálinkát, majd beleivott a sörösdobozába, azonban a szája ragasztós lett. Emiatt megdühödött a sértettre, és őt egy alkalommal, ököllel fejen ütötte, melynek következtében a sértett elesett, fejét a talajba ütötte és eszméletét vesztette, majd a sérülés következtében - az időben megkezdett kórházi kezelés ellenére - másnap meghalt a kórházban.

A mai tárgyaláson a sértett fia tett vallomást. Megrázva mondta el, hogy mi történt. Dr. Stahl József törvényszéki bíró, hogy tisztázzon egy ellentmondást, szerette volna levetíteni az áldozat fiának azt a térfigyelő kamera felvételt, ami az esetet rögzítette. A 19 éves fiatalember megtörten nyilatkozott, hogy nem szeretné látni az apja halálát rögzítő bizonyítékot.

Az ügy megítélése szempontjából tisztázni kell, hogy valóban "lekurvázta"-e az a vádlott anyját a sértett. Merthogy a vádlott tettének egyik mozgatórugója állítólag ez volt. Csakhogy ezt csak és kizárólag a vádlott állítja. A cselekménynél a jelenlévők egyike sem tudta alátámasztani a vádlott védekezését, sőt, egyenesen kizártnak tartják, hogy a fent citált kijelentés elhangzott volna.

"Apám még arra is haragudott, aki ilyet mondott egy anyára" - mondta megtörten az áldozat fia.

A tárgyalás előrehaladtával azonban váratlanul a vádlott a sértett fiához lépett és a kezét nyújtva bocsánatot kért tőle. Jól láthatóan zavarba jött a lelki fájdalmával küzdő fiatalember, de végül viszonozta a kézfogást.

Bár a vád halált okozó testi sértés, aminek a büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, de akár gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége is felmerülhet, amely 1-5 éves szabadságvesztéssel büntethető. Az emberölés minden olyan tevékenység vagy mulasztás, amely alkalmas lehet az eredmény (halál) előidézésére. Ilyen lehet például egy fejre mért ütés is. A jelenlegi ügyben azonban az ügyészség álláspontja szerint a vádlott szándéka nem az élet kioltására irányult.

A terheltnek előre kell látnia, hogy az ütése akár halált is eredményezhet. Esetünkben ez az előrelátás nagy valószínűséggel hiányzott a terhelt szellemi képességei miatt, így akár gondatlanság is szóba jöhet.