18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
Szabadon engedték: esélyt kapott a gávavencsellői férfi a bíróságtól
A mértékes indítványt megfelezve három év börtönre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék bírája azt a gávavencsellői férfit, aki a múlt év nyarán úgy megütötte egy kocsma előtt a társát, hogy az napokkal később meghalt a kórházban.

A három kisgyermeket nevelő férfi kezdettől fogva beismerte tettét és jól láthatóan őszintén meg is bánta azt. "Ha tehetném, visszaforgatnám az idő kerekét" - mondta az utolsó szó jogán a terhelt. Gyakorlatilag már az előkészítő ülésen döntés születhetett volna, azonban a vádlott és védője vitatta a vádirati tényállást, így mindenképpen szükséges volt a tanúk kihallgatása. Mivel az előkészítő ülés nem ad erre lehetőséget, dr. Polyák Mónika bírónak a vádirati tényállás tisztázása érdekében tárgyalásra kellett utalnia az ügyet.

A vád: halált okozó testi sértés, amelynek büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés lehet. A vádirati tényállás azonban azt is tartalmazza, hogy a terhelt két alkalommal, miután a sértett az ütéstől a földre került, rálépett a torkára és közben azt kiabálta, hogy meghalsz. Ez a vádirati tényállás szerint akár szándékos emberölés is lehet. Az ügyészség azonban végül a sokkal enyhébb minősítést látta bizonyíthatónak.

Így egyébként jogilag nem is volt relevanciája, hogy rálépett, vagy nem a sértett torkára a vádlott, hiszen a halál bekövetkezte egyértelműen, minden kétséget kizáróan az egy ütéstől származó elesés következménye. A mai tárgyaláson meghallgatott tanúk elmondása szerint kétséget kizáróan egy nyakra lépés biztos, hogy történt. Fontos tény az is, hogy az igazságügyi orvosszakértő fiziológiailag nem tudta igazolni a nyakra gyakorolt hatást.

A fiatalembert pszichológus szakértő is megvizsgálta, aki csekélynek tartotta a bűnismétlést és maximálisan pozítív képet adott a terheltről.

Végül a bíróság úgy ítélte meg, hogy nagy súllyal veszi figyelembe az enyhítő körülményeket és a középmérték jóval kedvezőbb ítéletet hozott. Mint írtuk, ennek az elkövetési magatartásnak 2-8 évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétele, középmértéke így öt év. Az ügyész ettől többet, hat év börtönt kért a terheltre.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2022. július 29-én az esti órákban Gávavencsellő presszójában italozott. Záróra után a vádlott - egy korábbi összeszólalkozás miatt - az utcán egy alkalommal ököllel megütötte a sértettet, aki emiatt elesett és fejét az úttest beton szegélyébe ütötte. Ekkor a vádlott odament a mozdulatlanul fekvő sértetthez és lábával egy alkalommal a nyakára taposott. Cselekményével a jelenlévők közbeavatkozására hagyott fel. A sértett a bántalmazás következében életveszélyes sérülést szenvedett, majd az orvosi ellátás ellenére 2022. augusztus 03-án elhalálozott.

A nézeteltérést az okozta, hogy a kocsma tulajdonosa a kocsmakert melletti udvaron a traktorját barkácsolva szitkokat szórt. Azt hallotta meg a kocsma udvarán üldögélő későbbi gyanúsított, aki a tőle távolabb ülő 42 éves férfit kérte számon, hogy miért szidja az ő 11 éve meghalt anyját.

Szilárd tiltakozott: ő nem szidta senkinek az anyját. Látszólag tisztázta a félreértést és megnyugodtak a kedélyek. Körülbelül 30 perc elteltével zárt a kocsma, amikor a későbbi gyanúsított hátrahagyva a kerékpárját jobb kézzel, ököllel, hatalmas erővel vágta fejen vitapartnerét, aki ettől a járda betonjárda került, fejét hatalmas erővel bevágva abba. A füléből elkezdett szivárogni a vér.

Az egyébként nem jogerős ítélettel a terhelt valós esélyt kapott, hogy viszonylag rövid fogvatartás után - a kedvezményt és letartóztatásban lévő időt figyelembe véve egy év két hónap után szabadulva hasznos tagja legyen a társadalomnak.

Az ügyész súlyosításért, míg a terhelt védője enyhítésért, három nap gondolkodás miatt jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

A bíróság védői indítványra - bár az ügyész ellenezte - azonnali hatállyal szabadlábra helyezte a terheltet.