18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#nyírkátai gyilkosság
19-re lapot húzott a nyírkátai zsineges gyilkos
Csoszogva, lábbilinccsel a lábán, vezetőszáron kísérték a bíró elé azt a harmincas éveiben járó férfit, aki az elmúlt évben egy zsineggel megfojtotta a 20 hetes állapotos élettársát Nyírkátán.

Az ügyész 15 évet kért rá, azonban a vádlott 19-re lapot húzott, nem mondott le a tárgyalás jogáról. Bár az ölési cselekményt elismerte, viszont a nőt nem bántalmazta.

Dr. Blazsénné dr. Barna Emília főügyészségi ügyész a vádat ismertetve elmondta, hogy a 30-as évei elején járó férfi Nyírkátán élettársi kapcsolatban élt a sértettel, azonban kapcsolatuk alatt - a férfi féltékenysége miatt - gyakoriak voltak köztük a veszekedések, melyek során a nőt többször bántalmazta, de a nő emiatt soha nem tett feljelentést.

2023. május 24-én a pár ismét összeveszett, ezért a nő az egyik, közelben lakó barátnőjéhez költözött. Három nappal később, hajnali 3 óra körül a vádlott az utcáról figyelte a lakóházat, amikor észlelte, hogy a lakásból kijön az élettársa, és a házigazdával a ház mellett beszélget.

Ekkor a férfi indulatosan kiabálva, egy 15 cm pengehosszúságú késsel a kezében bement az ingatlan udvarára, és a hajánál megragadva élettársát először az utcára, majd erőszakkal Nyírkáta külterületére egy erdős, fás területre vonszolta.

Itt a késsel a sértett fejét kétszer megvágta, majd őt többször megütötte. Ezt követően a nadrágjából kivette az azt rögzítő zsinórt, és azzal megfojtotta a 20 hetes terhes nőt. A vádlott mikor rájött, hogy mit tett, elmenekült, és a rokonainál bujkált, mikor őt a rendőrség elfogta.

A főügyészség a férfit emberölés bűntettével és a sértett sanyargatásával, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolja. Vádiratában mértékes indítványt is tett, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, vele szemben a törvényszék 15 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást szabjon ki.

Dr. Fintor Nóra törvényszéki bíró a szokásos figyelmeztetéseket követően nyilatkoztatta a vádlottat, aki beismerte, hogy megölte az élettársát, de a vádirati tényállás egyes elemeit vitatta.

A reszkető kezű, izzadságtól gyöngyöző arcú vádlott, Bertalan azt állítja, hogy ő bizony soha nem bántotta az élettársát. Állítása szerint sok mindenre nem emlékszik. Reagálva, hogy a sértett arcát késsel legalább kétszer megvágta, annyit mondott, hogy ha lett volna nála kés, akkor azzal ölte volna meg.

A végzetes tettet végül a nadrágjából kihízott zsineggel hajtotta végre: a nő nyakára tekerte és addig szorította, míg a nő meg nem halt. Állítása szerint ezt követően próbálta a nőt újra éleszteni, de ez nem járt eredménnyel. A halott nőt arcát letakarva egy fás részen hagyta.

A rokonainak mondta el, hogy mi történt, de állítása szerint részletekbe nem bocsátkozott. A nő testét végül a nő keresésére indult helyiek találták meg.


Bár az ügyészség mértékes indítványában 15 év börtönt kért, amit Bertalannak csontra le kéne ülnie. A bíróságot, mivel le kell folytatnia a bizonyítási eljárást, az ügyészi indítvány már nem köti.

A tárgyalás során az is benne van a pakliban, hogy az ügyben eljáró bíró legalább egy minősítő körülmény bizonyítottnak lát, ami egyből a büntetési tétel emelésével jár. Így akár 20-25 év börtönt is kaphat a terhelt.

Mivel a vádlott saját hozzátartozója sérelmére követte el szörnyű tettét, kizárásra kerül a törvény erejénél fogva minden kedvezményből.

Az ügy márciusban tárgyalással folytatódik, amikor is a vádlott és három tanú meghallgatásával veszi kezdetét a bizonyítási eljárás.