NAGYVILÁG
#Bük
#Bükfürdő
#gyógyvíz
Olajat kerestek, gyógyvizet találtak: Bükön van az ország második legnagyobb gyógyfürdője
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal Bükről beszélt a Retro Rádió adásában.

Szombathelytől 27 km-re északkeletre, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál, a Répce-folyó síkságán, az osztrák határtól nem messze található Bük település, ami elsősorban gyógyfürdőjéről híres. Az ország második legnagyobb gyógyfürdőjét a véletlennek köszönhetjük, hiszen eredetileg olajat kerestek, de vizet találtak, ami csodát tett, hiszen megteremtette a település idegenforgalmát. 1965-ben gyógyvízzé minősítették a hévizet, és a medencék, később a fedett fürdő építésével Bükfürdő fokozatosan világhírű gyógyfürdő és gyógyhely lett.

A tradicionális fürdőkúra mellett jól megfér a modern medical wellness irányzat is, támogatva az Európa-szerte ismert és elismert, különleges összetételű gyógyvíz jótékony hatását. A szálláshelyek széles kínálatával találkozhatnak az ide látogatók. Vannak kisebb-nagyobb hotelek, panziók. Kikapcsolódásra a gyógyfürdő mellett pedig találunk Kneipp parkot, nordic walking-útvonalakat, golfpályát és felnőtt játszóteret is létrehoztak. Gyerekeknek a Napsugár Játszóparkot ajánlotta a szakember, de a gyógyfürdő területén is találunk kimondottan a gyerekeknek létrehozott medencét és pancsolórészt.

A településhez köthető leghíresebb személy, az országosan is ismertté váló Felsőbüki Nagy Pál (1777-1857) nevét, aki kulcsszerepet játszott a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttében. Tevékenységét gróf Széchenyi István is élénk érdeklődéssel figyelte, és több alkalommal is rendkívül elismerő szavakkal nyilatkozott róla. Felsőbüki Nagy Pál Bécsben halt meg, és a büki katolikus templom parkjában helyezték örök nyugalomra.

A település középső részén, jól gondozott parktól övezve áll római katolikus temploma, mely a magyar késő román kori falusi építészet jelentős értéke. Ha kirándulni szeretnénk, a Répce folyó környékén kalandozhatunk, ahol egy tanösvényt is kialakítottak. A sétány a kanyargós Répcét szimbolizálja és a tervezők a terület kialakításakor a figyelembe vették a Répce-vidék egyenetlenségét is. A gyerekek megfigyelhetik az itt élő állat- és növényvilágot, a kihelyezett tábláknak köszönhetően pedig tanulhatnak is róluk.


Ausztria közelsége miatt az osztrák hatás érezhető az ételeken is, káposztás cvekedlivel töltött libacomb, amit gesztenyével és körtével is kombinálnak. A káposztás ételek mindenféle variációját megtaláljuk a környéken, a sült káposztát is érdemes megkóstolni - mondta a turisztikai szakember.

Fotó: Facebook - Bükfürdő Thermal & Spa, Wikipedia