AKTUÁLIS
#bíróság
#titkár
#törvényszék
#verseny
Versenyeztek a leendő bírák
A bírói hivatásra történő felkészülés érdekében pervezetési versenyen vettek részt a Nyíregyházi Törvényszék bírósági titkárai 2018. október 1-jén. A törvényszék dísztermében két csoportban, 13 titkár mérette meg magát a szakmai zsűri előtt, melynek elnöke és tagjai a bíróság vezetői voltak.

A csapatok szabadon osztották ki tagjaik közül a bíró, ügyész, vádlott, védő és tanúk szerepét. Minden személy egy úgynevezett szerepkártyát kapott, amely tartalmazta mindazokat az adatokat, melyek meghatározták az adott eljárásban résztvevő személy vallomásának tartalmát, viselkedését.

A két csapat egy-egy előre meghatározott, de csak a helyszínen ismertetett jogesetet, úgynevezett "játékiratot" kapott, amelynek feldolgozása után került sor a „tárgyalások” lebonyolítására.

A leendő bírák ezáltal megtapasztalhatták a bírósági tárgyalások miliőjét az adott szerepkörök nézőpontjából is. A zsűri értékelési szempontjai között, a jogszabályok ismeretére és gyakorlati alkalmazására, a kifejezésmód, kommunikáció és testbeszéd szituációkhoz illő tanulmányozása is szerepet játszott.

A zsűri által győztesnek ítélt csapat tagjai: Beliczáné dr. Gál Anikó bíró, dr. Bogdán-Rajcs Ágnes, ügyész, Vadné dr. Berta Mariann, védő, dr. Hutás Nelli, vádlott, Gutyánné dr. Orosz Edina és dr. Isaák László tanúk szerepében. A csapat a verseny következő fordulóján, a Debrecenben megrendezésre kerülő regionális versenyen méretteti meg magát és képviseli a Nyíregyházi Törvényszéket október 17-én.

A regionális fordulón sikeresen szerepelő bírósági titkárok decemberben az Országos Pervezetési Versenyen vehetnek részt a Magyar Igazságügyi Akadémián.

A résztvevők a versenyzés során nyújtott teljesítményük elismeréseként oklevélben részesültek.