KÉK FÉNY
#demecseri gyilkosság
#apa
#fia
Budapestre szállították a demecseri apagyilkost
​Büntetőjogilag elkövette a bűncselekményt az a demecseri, 28 éves fiatalember, aki álmában testszerte megszurkálta az édesapját, aki belehalt a sérülésekbe. A bíróság az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe küldte a férfit megfigyelésre.

Vezetőszáron, láb- és kézbilincsben vezették a rendőrök a 28 éves demecseri férfit, aki jól láthatóan nehezen értette meg, hogy mi történik körülötte. Védőjét arra kérte, hogy szóljon a bírónak egy-két jó szót az érdekében.

Mint ahogyan elsőként beszámoltunk róla, a mentőket és a rendőrséget a 28 éves, pszichésen zavart férfi hívta azzal, hogy a 65 éves apját nem tudja felkelteni. A helyszínre érkező mentők azonban idegenkezűséget feltételeztek, mivel a férfin több - látszólag felületi - szúrásnyomot láttak. Mint ma az elsődleges igazságügyi orvosszakértő jelentésből kiderült, emberölés történt, annak elelnére, hogy tegnap a helyszínen összegyűjtött információk szerint az is elképzelhető volt, hogy egy sajnálatos haláleset párosult egy pánikreakcióval. Ma végül részben beigazolódott, hogy pánikreakció volt és a fiatalember valószínűleg valóban azt hihette, hogy az édesapa meghalt.

Az eset hajnalban történt. A fiatal férfi nem tudott aludni. Apja aludt, azonban úgy tudjuk, hogy akadozott a lélegzete, illetve felszínessé vált. Ez lehetett a kiváltó ok az egyébként kezelés alatt álló skizofrén férfinál. A betegség leggyakoribb megnyilvánulási formái az akusztikus hallucinációk, paranoid vagy bizarr téveszmék, illetve dezorganizált (rendezetlen) beszéd és gondolkodás. Ezekhez gyakran társulnak jelentős szociális és foglalkozási zavarok is.


A gyanúsított 7-8 évvel ezelőtt rendszeresen tudatmódosító szereket fogyasztott, ami nem csak a szellemi, de a fizikai állapotára is jelentős hatást gyakorolt. Gyakorlatilag ronccsá vált. Édesanyja, akit ő ápolt, ezelőtt négy évvel halt meg a kórházba szállítást követő napon. Ezt követően édesapjával élt a helyiek szerint csendes életet. Semmi jel nem mutatott arra, hogy az apa és fia között konfliktus lenne. Együtt kertészkedtek, dolgoztak a ház körül, sőt még a szomszédoknak is segítettek.

Most a bíróság letartóztatta a férfit és elrendelte az orvosi megfigyelését. A vizsgálatok függvényében akár az is lehet, hogy a 28 éves férfi végül nem lesz beszámítható, azaz nem lesz büntethető.