AKTUÁLIS
#ápolók napja
Ápolók Nemzetközi Napja Kisvárdán
Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa 1974-ben választotta május 12-ét az Ápolók Nemzetközi Napjává, annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, a modern nővérképzés megalapítója.

2024-ben Szent Damján Görögkatolikus Kórház tizenhat ápolója vehette át a Kossuth Zsuzsanna emlékplakettet kiemelkedő szakmai munkájáért, példaértékű helytállásáért, mellyel hozzájárult a Szent Damján Görögkatolikus Kórház színvonalas gyógyító-betegápoló tevékenységéhez. Az elismeréseket a kórház főigazgatója, Hegyi Henrik Dénes, valamint a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós adták át.

Nightingale angol arisztokrata családban született, érdeklődése már korán a szenvedők, a betegek, a segítségre szorulók felé fordult. A „Lámpás Hölgyként” is ismert ápolónő szó szerint éjjel-nappal ápolta a betegeket, a krími háborúban elesett brit katonák ápolását szervezte meg kiemelkedő eredményességgel, később saját nővérképző iskolát nyitott. Ő volt, aki megfogalmazta: "Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt".

Hazánkban február 19-e a Magyar Ápolók Napja. Az Országos Főápolói Hivatalt létrehozó Kossuth Lajos 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Kossuth Zsuzsannát, hogy vegye át a tábori kórházak ápolásfelügyeletét. Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014-ben nyilvánították hivatalosan a Magyar Ápolók Napjává.


Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete lett az alapköve a hazai ápolás fejlődésének, mely négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét.

Kossuth Zsuzsanna emlékplakettet vehetett át, kiemelkedő szakmai munkájáért, példamutató emberi magatartásáért, helytállásáért, mellyel hozzájárult a Szent Damján Görögkatolikus Kórház színvonalas gyógyító-betegápoló tevékenységéhez:


1. Balogh Bertalanné - Fül-orr-gégészeti osztály ápolója

2. Barócsi Ágnes - Központi műtő műtős szakasszisztense

3. Bujdosó Sándorné - Sürgősségi betegellátó osztály ápolója

4. Dankó Zsolt - Aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály ápolója

5. Debrei Péterné -Traumatológiai osztály ápolója

6. Éles Zoltánné - Decubitus csoport ápolója

7. Kopezda Attiláné - Krónikus belgyógyászati osztály ápolója

8. Kovács Lászlóné - Rehabilitációs osztály ápolója

9. Matóné Rákóczi Valéria – Szülészet-nőgyógyászati osztály diplomás szülésznője

10. Mihalekné Krimszki Mária – Sebészeti osztály ápolója

11. Molnárné Juhász Zsuzsanna – Tüdőgondozó pulmonológus-allergológus szakasszisztense

12. Novákné Juhász Erika – Reumatológiai osztály felnőtt szakápolója

13. Rónainé Komlósi Erzsébet – Belgyógyászati osztály ápolója

14. Szabó Zsuzsanna – Neurológiai -és stroke osztály ápolója

15. Tutorné Révész Erika – Járóbeteg szakellátás asszisztense

16. Ungvári Gyula Tiborné – Csecsemő -és gyermekgyógyászati osztály asszisztense