AKTUÁLIS
#Nyíregyházi Tűzoltóság
140 éves a Nyíregyházi Tűzoltóság
​A gyakori tűzvészek miatt, 1883. szeptember 23-án önkéntes tűzoltóság megszervezéséről döntött Nyíregyháza város tanácsa, majd 1884. március 9-én, alakuló közgyűlésen mondták ki a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakítását.

A nyíregyházi tűzoltóság 140 éves fennállásának alkalmából a szabolcsi vármegyeszékhelyen tartotta tűzoltónapi megemlékezését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság pedig jubileumi ünnepséget szervezett.

A megemlékezés a Szent Flórán szobornál kezdődött. Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, az igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője beszédében kiemelte: „Köszönetet kell mondani minden tűzoltónak, akik az év 365 napján teljesítik esküjükben vállalt kötelezettségüket, legszentebb feladatuk teljesítését, a bajba jutott emberek segítését.”


Az ünnepi beszéd után koszorúkat helyeztek el a tűzoltók védőszentjének szobránál. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság koszorúját Nagy József tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes kísérte. Nyíregyháza Megyei Jogú Várost képviselve, dr. Ulrich Attila alpolgármester koszorúzott.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltó Szövetség és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség koszorúját Dombrády László nyugállományú tűzoltó ezredes és Gerebenics Károly tűzoltó ezredes kísérték.


Az emlékezők ezután az igazgatóság főbejáratánál főhajtással tisztelegtek a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére állított emléktáblánál. Ott Nagy József tűzoltó ezredes igazgatóhelyettes, Gerebenics Károly tűzoltó ezredes kirendeltségvezető, Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy tűzoltóparancsnok és Dombrády László nyugállományú tűzoltó ezredes, valamint Szenti Tibor önkormányzati képviselő helyeztek koszorúkat a táblához.



Rendőri, valamint a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport felvezetésével indult tűzoltófelvonulás. Hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók, mentőszervezetek tagjai, közel kétszáz fő vonult a nyíregyházi laktanyától a belvárosig. A felvonulást a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltószerei zárták.