KÉK FÉNY
Tudták, hogy egy halott nő van a szomszédban, de nem tettek semmit
Megdöbbentő részletek bontakoztak ki a mai bizonyítási eljárás során a Nyíregyházi Törvényszéken. Miklóst a főügyészség azzal vádolja, hogy különös kegyetlenséggel ölte meg az élettársát, Anitát. A mai tárgyaláson a vádlott szavahihetőségét támasztotta alá egy tanú, ugyanis hitelt érdemlően igazolta a vádlott védekezésének egy részletét.

A minősített emberölés miatt folytatódó bizonyítási eljárás során a vádlott mindvégig arra hivatkozik, hogy az élettársa már nem élt, amikor őt egy másfél méteres gödörbe elföldelte. Azonban az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a nő még élt akkor, halála fulladás miatt következett be, amit a tüdejébe jutott homok okozott.

A vádlott folyamatosan egy idáig nem fellelt tanúra hivatkozva azt mondta, hogy ő kért segítséget Arankától, de az egyébként állítólag ápolóként dolgozó nő azt mondta, hogy Anita már elment, halott, nem lélegzik.

A mai tárgyaláson vallomást tett Aranka volt élettársa, aki gyakorlatilag megerősítette a vádlott vallomásának ezen részét. Csakhogy a vallomásban önmagára és a volt élettársára is terhelő dolgokat mondott, ami felvetheti a halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása bűntettet.


Gyakorlatilag - a tanú elmondása szerint - nem tettek semmit, amikor tudomásunkra jutott, hogy a szomszédjuknál egy feltehetőleg eszméletlen nő fekszik az ágyon. Aranka, pontosan fel nem idézhető módon, gyakorlatilag azt közölte az élettársával, hogy a nő valószínűleg halott, nem lélegzik.

Nem életszerű - és erre dr. Czakó Csaba főügyészségi ügyész világított rá -, hogy a történéseket követően, mint aki jól végezte dolgát, mindenki folytatta tovább a tevékenységét. Esetünkben például a most meghallgatott tanú, aki szobát festett éppen. Nem tartották fontosnak, hogy mentőt, vagy orvost hívjanak a látszólag halott nőhöz.

Az tény, hogy a nő eszméletlen állapotban volt akkor, amikor Aranka megnézte. Bár a halál megállapításának tényét csak szakember jelentheti ki, de annak ismeretében, hogy Aranka elvileg ápolónő, ismernie kell bizonyos élettani jeleket.

A mai tárgyaláson a bizonyítási eljárás lezárult, azonban a kulcsfontosságú tanúval szemben érvényben van a lakóhely köröztetés.

Az ügy iratismertetéssel, majd a vád- és a védeőbeszéddel folytatódik. Ítélet még az ítélkezési szünet előtt várható.