AKTUÁLIS
#bíróság
#törvénykezési szünet
Törvénykezési szünet
​Július 15. és augusztus 20. között törvénykezési szünet lesz a Nyíregyházi Törvényszéken és az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon. Az országos gyakorlatnak megfelelően tartják a szünetet, de egyes ügyeknél folyamatos lesz a feladatellátás.


Július 15-e a Bíróságok Napja, ezért ez munkaszüneti nap lesz a törvénykezésben. A megye valamennyi bírósága zárva tart ezen a napon és az ügyfélfogadás is szünetel. A polgári perrendtartásról szóló törvény alapján a törvénykezési szünet időtartama a határidők számításakor a polgári ügyekben nem vehető figyelembe. A napokban megállapított határidőbe nem számít bele a törvénykezési szünet időtartama, a hónapokban megállapított határidő esetén pedig, például, ha augusztus 19. napján járna le, ebben az esetben augusztus 20. napját követő munkanapig tart a határidő. Az ítélkezési szünet azonban nem vonatkozik minden jogi területre.


Lesznek kivételek

Dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője elmondta, a törvény által soron kívüli ügyként szabályozott eljárásokban a folyamatos ügyvitelt biztosítani kell, ilyenek például a szülői felügyelete megszüntetése iránti per, a sajtó-helyreigazítási per és a távol tartás. A büntető ügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják törvényi feladataikat, és folyamatos a cégbíróságok működése is.

A kezelőirodák működése ügyfélfogadási időben folyamatos marad, az ügyfelek beadványaikat benyújthatják és az iratokba is betekinthetnek. A panasznapi félfogadási napon az ügyvéd által nem képviselt ügyfelek jogi segítség igénybe vételével adhatják be keresetleveleiket, beadványaikat.

ME.


Forrás: nyiregyhaza.hu

Kép forrása: retroradio.hu