AKTUÁLIS
#Nyírbogát
Szerteágazó lehetőségek, a döntés a tiéd
2019-ben már kulcskérdés, hogy egy község, falu tud-e megfelelő humánerőforrást biztosítani céljaik eléréséhez. Míg 2010-ben Nyírbogáton közel 160 közfoglalkoztatott státusz volt, ez a szám 2019-re minimalizálódott és ma már arról beszélhetünk, hogy munkaerő hiánnyal küzd a település.

Nyírbogát fekvés szempontjából (is) szerencsés helyzetben van, hiszen a megye egyik legnagyobb ipari parkja - ami Nyírbátorban található -, nyolc kilométerre helyezkedik el, a másik irányban Debrecen, amely települések jól megközelíthetőek. Így a tanulni vágyok, s dolgozni akarók bőséges lehetőségek közül válogathatnak.

A térségben az elmúlt 4-5 évben az ipari parkba betelepült nemzetközi cégek jelentős bérfejlesztéseket hajtottak végre, így elmondható, hogy 200 ezer forint nettó jövedelem elérhető, de vannak olyan cégek, ahol nem ritka a 250 ezres fizetés sem. Vagyis, nem igazán éri meg elmenni a fiataloknak budapesti vagy dunántúli magasabb bérek miatt, hisz a többletkeresetet a lakhatásra és az utazásra költhetik el.

Nyírbogáton és a térségben egyre nagyobb gond a munkaerő hiány, ezt már a település polgármestere, dr. Rizsák Ildikó (Fidesz-KDNP) mondja egy program keretében tartott kötetlen beszélgetésen Nyírbogáti fiatalok társaságában.

Találj Otthonra Nyírbogáton

Projektünk során – emeli ki Rizsák Ildikó - a cél, hogy a településen élő fiatalok, az innen elvándorló fiatalok, valamint az ide letelepülni vágyó fiatalok segítsék, hogy a Nyírbogáton található lehetőségekkel élni tudjanak, megismerjék a helyi munkaerő-piaci lehetőségeket, így segítve a helyben maradásukat, illetve visszaköltözésüket.

A beszélgetésen mintegy 25 fiatal volt jelen, tele tervekkel megvalósítandó célokkal. Van köztük, aki tanárnak tanul, vagy épp közgazdász, programozó hallgató. A közös bennük, hogy az önkormányzat által meghirdetett programra jelentkeztek és így havi tanulási költségeikhez havonta 20 ezer forinttal járul hozzá az önkormányzat hat hónapon keresztül - ciklus újabb pályázás esetén újra indul – emeli ki a polgármester.

A program 18-35 éves fiatalokat szólít meg, akiknek megteremtik, így biztosítva azokat a lehetőségeket, szolgáltatásokat, amelyek a fiatalok számára, a megfelelő megélhetés forrását és a helyben maradást, letelepedést jelentik – magyarázza a programot Nyírbogát vezetője, majd hozzáteszi, hogy a program második részében biztosításra kerülnek a megfelelő lakhatási feltételek, melyek meglétével a településen kezdhetik a fiatalok önálló életüket és itt is alapíthatnak családot. "A lehetőség szerteágazó és bőséges, a te döntésed, hogy élsz-e vele" - figyelmeztette a fiatalságot Rizsák Ildikó a beszélgetés végén.