KÉK FÉNY
#tetűirtó
#gyerekek
#mérgezés
Rovarölővel kezelte a gyerekek tetveit az anya, a kicsik majdnem meghaltak Ópályiban
​Egy úgynevezett NEOCIDOL szerrel, gyakorllatilag idegméreggel kezelte az anyuka a 2, 8 és 12 éves kislányai tetű fertőzését. Az eset csütörtök délután történt a Szabolcs vármegyei Ópályiban.

A szülők jelzést kaptak az iskolából, hogy a gyerekek hajában tetűt találtak. Az anya eddig ismeretlen forrásból a településen állítólag régóta használatos szert szerzett be. A diazinon hatóanyagú szer tiofoszforsav-észter. 2004-ben az Egyesült Államok betiltotta a diazinon lakossági felhasználását, amikor az EPA megállapította, hogy az idegrendszer károsító képessége kockázatot jelent az emberi egészségre (különösen a gyermekek egészségére). Az anyuka mindhárom gyermekét ezzel a szerrel kezelte és valószínüleg semmilyen higítást nem alkalmazott az egyébként juhokon alkalmazható szernél.

A kezelést követően elment a boltba. Mire visszért a házba, a 2,5 éves kislány gyakorlatilag eszméletlen állapotban volt. Hívták a mentőt, akik először a mátészalkai kórházba szállították a gyereket. Állapota ekkor már válságos volt. Az orvosok egy darabig azt sem tudták, hogy mi okozta a gyermek tüneteit.

A szülők először úgy nyilatkoztak, hogy az emberek számára készített tetűirtót használták, majd a későbbi információ morzsákból derült ki, hogy a szer valószínűleg az állatok számára készített tetű- és atkairtó, úgynevezett fürdetőszer, amit kifejezetten juhok számára fejlesztettek ki. Emberi felhasználása szigorúan tilos.

A legkisebb lányt válságos állapotban szállították a magasabb ellátási kórházba, Nyíregyházára, ahol végül az ügyeletben lévő orvosi csapat a diagnózist követően el tudta kezdeni az életmentő kezelést. Közben a kislány másik két testvérénél is jelentkeztek a mérgezés tünetei, őket két óra eltéréssel szállították be a mentők a mátészalkai kórházba. Esetükben már tudták az orvosok, hogy valószínűleg súlyos mérgezés történt, így azonnal intézkedtek a 8 és a 12 éves lányok átszállításáról Nyíregyházára, ahol már az orvosok felkészülten várták őket. A három gyerek információink szerint az intenzív osztályon van, állapotuk kielégítő. Azonban a legkisebb gyermeknél nem kizárt a maradandó károsodás.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Úgy tudjuk, hogy az édesanyát gyanúsítottként ki is hallgatták. A településen egyébként a helyiek szerint rendszeresen ezt a szert használják, amit Mátészalkán szereznek be.