KÉK FÉNY
Kubu: nem minden nap akarnak megölni, trauma volt számomra
Csütörtökön tovább folytatódott egy életveszélyt okozó testi sértés ügyének tárgyalása. Azonban a tanúk finoman szólva lényegi kérdésekben ellentétes válaszokat adtak. A sértett meg nem emlékszik a történtekre.

A Kubu becenévre hallgató biztonsági őr ebben az eljárásban sértetti pozícióban van. Ő az, akit tavaly egy tiszaparti szórakozóhelyen valaki mellkason szúrt egy szóváltást követően. Az ügynek négy vádlottja van, de a vád szerint csak egy ember szúrt. A nyomozás során felvett vallomások alapján azonban legalább három embernél volt kés.

Ezt a vádlottak kategorikusan tagadják. A csütörtöki tárgyaláson lényegi ellentmondásokat nem sikerült feloldani. Az egyik ilyen eltérés, hogy a meghallgatott tanú - az, aki elvileg közvetlenül látta az eseményeket-, a tárgyaláson, szemben a nyomozás során tett vallomásokkal azt állította, hogy csak egy férfinél látott kést és az egy úgynevezett "gyorskés" volt.

Csakhogy a nyomozás során lefoglalt egyetlen kés minde,n csak nem gyors. Még a vádat képviselő ügyésznek sem sikerült egyből fegyvert faragni a csökött állapotú késből.

Végső konklúzió - és ezt a tanú is megerősítette -, hogy nem a lefoglalt kést látta a vádlott kezében. És ha ez még nem lenne elég: kategorikusan kijelentette, hogy a nyomozók tévesen írták a vallomásait rögzítő jegyzőkönyvbe, hogy több kést látott.

"Nem minden nap akarnak megölni, trauma volt számomra " - válaszolta a bíró kérdésére Kubi, a sértett amikor arra kérte a bíró, hogy idézze fel a vele történteket. Így a bírónak gyakorlatilag a tucatnyi tanú több lényeges ponton eltérő vallomásából kell megállapítania a történeti tényállást. Illetve minden kétséget kizáróan bizonyítani kell a vádirati tényállást. Ha ez nem sikerül, akár bizonyítottság hiányában felmentés is születhet az ügyben.

Az ügytől nem lehet elvonatkoztatni, hogy a sérett felhívására a vádlott családja egymillió forint sérelemdíjat fizetett ki, csakhogy a későbbiekben állítólag a sértett újabb összegeket követelt, amit a család már nem volt hajlandó kifizetni. Az ügyben feljelentés is született, de bűncselekmény hiányában megszüntették a zsarolás gyanújával indult eljárást.

20240509_092737.jpg

Egyébként az ügy kirobbanásakor a sértett köre tüntetést is szervezett Nyíregyházán az ügyészség előtt, mert sérelmezték, hogy az ügyészség szabadlábon hagyta a terheltet.

A politikai felhangokkal tűzdelt esemény teljesen más platformra helyeződik annak tudatában, hogy a sértett állítólag a tüntetést a céljai elérésre használta fel, illetve ezzel fenyegette a vádlott családját: "Ha nem fizettek, szólok a politikus barátaimnak és hatalmas tüntetés lesz."

Index képünkön a sértett, "Kubu" látható.