KULTÚRA
#Bencs Villa
Régi pompájában fogadja vendégeit újra a Bencs Villa Nyíregyházán
Szerdán megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a felújított Bencs Villa.

A megnyitó ünnepségen részt vett dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Bencs Kálmán és fia Bencs Dániel, Bencs Éva, Bencs Andrea és Balla Gábor, a Bencs család tagjai.

Kulturális örökségünk megőrzése érdekében a Területi Operatív Program alapból a helyi védelem alatt álló Bencs Villa teljes egészében, épületszerkezetileg és a benne nyújtott szolgáltatások tekintetében is megújult. A Bencs Villa átalakításával egy többfunkciós turisztikai attrakció jött létre. A beruházás összköltsége közel 200 millió forint volt.

A projektben nagy hangsúlyt kapott a minőségi turizmus feltételeinek kialakítása és egy olyan turisztikai attrakció létrehozása, amely színesíti a város turisztikai ajánlatát, kulturális programkínálatát, új élményelemekkel gazdagítva és hosszabb üdülésre ösztönözve ezzel a megyeszékhelyünkre látogató turistákat - mondta dr. Kovács Ferenc a megnyitó ünnepségen.

A polgármester kiemelte, hogy az épület külső megjelenésében teljességgel megőrizte az eredeti formáját, belső tereiben korabeli enteriőrök váltakoznak az új igényeket kielégítő korszerű anyagokkal, technikákkal.

A villa otthont ad majd kiállításoknak, irodalmi esteknek és kamaraszínházi előadások helyszínéül szolgálhat. A földszinten helyet kapott egy 60 fős rendezvényterem, történelmi kávéház, valamint a déli és keleti oldalon egy-egy terasz is. A villa emeletének teljes átalakításával látogatható lesz egy korabeli bútorokkal berendezett dolgozószoba, egy szalon, egy női szoba, egy könyvár - ezek a helyiségek kiállítási céllal kerülnek bemutatásra a nagyközönségnek. A padlástér megújításával egy minden igényt kielégítő alkotóműhely is létrejött a szakmai közönség részére. Az újjászületett kerttel, az új kerítéssel a villa impozáns összképet nyújt. A század elejei polgári élet bemutatásához a Jósa András Múzeum munkatársai jelentős szakmai segítséget nyújtottak.


A megnyitó napjának estéjén Tarczy Gyula szerkesztő-műsorvezető a nagyközönségnek is meghirdetett program keretében Bencs Kálmánnal, Balla Gáborral és Vidnyánszky Attilával beszélgetett, majd Tóth Auguszta és Bakos Kis Gábor, a Nemzeti Színház művészei léptek fel.

A Bencs Villát a Móricz Zsigmond Színház üzemelteti. A VIDOR Fesztivál idején már irodalmi rendezvények helyszíne lesz a Villa augusztus 27- 30. között, majd szeptember 4-től minden héten öt napon keresztül látogatható lesz. Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója elmondta: úgy tervezik, hogy havonta 3-4 egyedi és különleges, a hely adottságait maximálisan kihasználó produkció: izgalmas irodalmi és zenés estek lesznek a felújítás után újra a régi pompájában tündöklő impozáns villában.

- FrissMédia -