KULTÚRA
#Gégény
#májusfa
#anyák napja
#majális
Együtt állították a májusfát és ünnepelték az anyákat Gégényben
Gégényben április 27-én, szombaton tartották a VI. Hagyományőrző májusfa állító és anyák napi ünnepséget, melynek idén is nagy sikere volt.

A műsor a tavasz megünneplésével kezdődött, a térség népdaléneklő versenyén részt vett diákok közül többen is énekeltek sőt, az óvodások is - életükben először- színpadra léptek. A fellépések között rendszeresen eldördült a kicsik által nagyon várt cukorágyú, miközben a porondon hagyományos népi játékokat adtak elő.

Az előadások után sor került a májusfa állításra, melynek Szabolcsban külön hagyománya van. Más megyékben zsebkendőkkel és hímes tojással szokták díszíteni a fákat, nálunk azonban színes papírszalagok kerülnek az ágakra. Gyakran kötnek a fa tetejére virágcsokrot, de akár fára kötött borral is találkozhatunk. Egyes falvakban a legények csak felállították a fát, a díszítés a lányokra és édesanyjukra maradt.

Ezt a hagyományt követve, a résztvevők együtt díszítették fel a város májusfáját, miközben tánccal és zenével ünnepelték a tavaszt.

Az anyákat és nagymamákat Zakor Ildikó polgármester asszony köszöntötte, majd egy közel 100 tagú gyerek zenekar fejezte ki tiszteletét és szeretetét az édesanyák felé.


A majális bár elsősorban az anyákról szólt, nagy hangsúlyt fektettek a jövő nemzedékére is:

"A magyar népszokások, hagyományok megmaradása érdekében fontos tovább lépni és folytatni a gyermekek tanítását. Nem elég, hogy elmeséljük a régi szokásokat, meg is kell mutatni nekik, hogy megértsék, milyen fontos hagyományaink ápolása." - hangzott el Zakor Ildikó polgármester asszony beszédében.