NAGYVILÁG
Belföld
#támogatás
#önkormányzat
#kitüntetés
Ők azok, amit valamit nagyon jól csinálnak
A FrissMédia írta meg először, hogy megyénkből 13 önkormányzat részesült a Belügyminisztérium magas elismerésben, mert valamit kiemelkedően jól csináltak a közmunka-programban. Ma a megyeháza dísztermében Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint dr. Nagy Ervin, a foglalkoztatási főosztály vezetője gratulált a foglalkoztatóknak.

A 2018. évi közfoglalkoztatási programok megvalósítása során kiemelkedő szakmai munkát végzett települések az idén is elismerésben részesültek a Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján. Országosan 73 közmunka-foglakoztató kapott elismerést, megyénkből 13 település, Román István felterjesztése alapján.

Ők, akik valamit nagyon jól csinálnak a közmunka-programban : Csenger város, Gyulaháza község, Kállósemjén nagyközség- Kölcse nagyközség, Nyírbogát nagyközség, Nyírjákó község, Nyírparasznya község, Nyírtass község, Ramocsaháza község, Tiszabercel község, Tiszabezdéd község, Tiszadob nagyközség, Tiszavid község önkormányzata.

A közfoglalkoztatók a megkezdett munkájuk folytatásához és a közfoglalkoztatási programjaik további fejlesztéséhez 10 millió Ft összegű támogatásban részesültek. Mint írtuk korábban, a díjakat a Belügyminisztériumban adták át november 6-án.

Portálunk két közfoglakoztató település polgármesterével készített interjút, így megtudhatták, hogy Nyírtass és Ramocsaháza önkormányzata miben jeleskedett, mi az, amivel többet tudtak nyújtani másoknál.

Közel 22 százalékkal csökkent a közfoglakoztatotti létszám

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 35,6 milliárd Ft támogatási keret áll rendelkezésre a Nemzeti Foglakoztatási Alap (NFA) közfoglalkoztatás kiadásai forrásából a közfoglalkoztatási programokra, melyek 88 százaléka az új, foglalkoztatásba belépő álláskeresők munkához jutását segíti elő. A keret lekötése folyamatos, a pénzügyi kifizetés az ütemezésnek megfelelően realizálódik. A közfoglalkoztatásban résztvevők szeptemberi létszáma 23 675 fő, ez a tavalyi évi bázishoz viszonyítva 21,6 százalékos csökkenés.

A 2010 óta sikeresen működő közfoglalkoztatás rendszere a munkaerőpiac változó igényei szerint folyamatosan alakult és alakul napjainkban is. A közfoglalkoztatás az ország szinte minden településén megtalálható valamilyen formában. A kormány 2010-ben óriási vállalást tett, amikor a munka alapú társadalom megteremtése és az ehhez hozzárendelt új közfoglalkoztatási rendszer mellett döntött. Az eddig elért eredmények egyértelműen bebizonyították a teljes szemléletmód-váltás szükségességét és sikerességét. A hazai foglalkoztatási mutatók egyre jobb eredményeket jeleznek - hangzott el az ünnepségen.

A közfoglalkoztatás kezdettől fogva átmeneti foglalkoztatási formaként működik, hiszen hosszabb távú cél, hogy minél többen találjanak a nyílt munkaerőpiacon maguknak állást, megélhetést. Hogy ez a cél minél maradéktalanabbul teljesüljön, a kormány több eszközzel is, például a képzési, szakképzési rendszerek átalakításával, a fiatalok munkavállalásának elősegítésével vagy épp munkáltatói járulék-kedvezményekkel segíti az állásnélkülieket, közfoglalkoztatottakat.

A hazai foglalkoztatáspolitika új kihívással szembesült, amikor a versenyszférában a munkanélküliséggel párhuzamosan megjelent a munkaerőhiány. Ez a probléma ma már a közfoglalkoztatás keretein belül is megfigyelhető. A kormány az ország versenyképességének javítása érdekében egy átfogó, az életünk szinte minden lényeges területére vonatkozó reformcsomagot dolgozott ki, melynek egyik fontos eleme a foglalkoztatási helyzet további javítása. Olyan irányba indulhatott meg a kormányzati foglalkoztatáspolitika, amelynek egyik fontos lépése a közfoglalkoztatottak számának fokozatos csökkentése 2020-ig. Ennek kiemelkedő eredménye, hogy egyre több közfoglalkoztatott válik (ismét) aktív és értékes résztvevővé a nyílt munkaerőpiacon.

Települések és programjaik

Nyírjákó Község Önkormányzata (Baktalórántházai Járás) a belterületi közutak karbantartása programját egészítette ki. A programban gépbeszerzésre, útpadka építésre és az iskola bejáratának kialakítására nyertek támogatást.

Csenger Város Önkormányzata (Csengeri Járás) belterületi közutak karbantartása programját egészítette ki. A programban útépítést és útjavítást végeznek a településen.

Kölcse Nagyközség Önkormányzata (Fehérgyarmati Járás) mezőgazdasági földutak karbantartása programban kiegészítő támogatásként egy MTZ 892.2 traktor beszerzéséhez kapott támogatást, amit nagyon sokrétűen tudnak majd használni a településen az útkarbantartástól a szállításig.

Nyírtass Község Önkormányzata (Kisvárdai Járás) helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programjában egy kézműves ház kialakítását tervezi. Épületfelújításra és eszközbeszerzésre nyertek támogatást. A meglévő tevékenységüket egy mini varrodával szeretnének bővíteni, illetve fóliasátor beszerzését is tervezi az önkormányzat.

Tiszabercel Község Önkormányzata (Ibrányi Járás) belterületi közutak karbantartása programjában tolólapra, kisteherautóra, motorfűrészre, korábbi programban beszerzett MTZ traktor üzemeltetési költségeire nyert támogatást.

Tiszavid Község Önkormányzata (Vásárosnaményi Járás) helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programjában tároló és kecskeistálló megépítésére és traktorvásárlásra fordíthatja az elnyert pénzösszeget.

Önálló mintaprogramként támogatott települések és programok (elnyert összeg: településenként 10 millió forint):

Ramocsaháza Község Önkormányzata (Baktalórántházai Járás) 2017-ben a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programon belül kialakított egy konyhai előkészítő üzemet, melyet az év végi kiegészítő támogatással bővített egy gyümölcslé-csomagoló egységgel. Az intézményeik megnövekedett igénye miatt a gyártási kapacitás növelése indokolttá vált. Ezért a Start Plusz 2018 keretében elnyert támogatás összegét egy automata gyümölcslégyártó gépsorra, valamint tasakok vásárlására szeretnék fordítani, mellyel megnövekedne az előállított napi mennyiség. Ez a beruházás elősegítené a terveik között szereplő szociális szövetkezet keretein belül történő gyümölcslégyártást, mely értékesítési lehetőséget is biztosíthat számukra. Az önkormányzat önálló mintaprogramot tervezett, 1 segédmunkás 1 havi foglalkoztatása mellett.

Gyulaháza Község Önkormányzata (Kisvárdai Járás) önálló mintaprogram keretén belül egy gyümölcsprést és alkatrészeit kívánja beszerezni. Jelenleg az önkormányzat 0,4 hektárnyi termő gyümölcsössel rendelkezik (elsősorban meggy, szilva), ősszel került telepítésre 1,1 hektárnyi málna és szeder is. Még az ősszel telepíteni kívánnak egy 0,5 hektárnyi sövényes holland alma ültetvényt, s tavasszal további gyümölcsfaféleségeket is. A gyümölcsféleségek friss fogyasztásán túl kiváló lehetőséget jelent a lé, velő, lekvár formában történő feldolgozás. Ahhoz, hogy valamennyi megtermett gyümölcs hasznosulni tudjon, a mintaprogram során, az új beszerzendő gyümölcslé előállító gépsor összeszerelése a fő feladat. A beruházáshoz szükséges további saját forrást, 1.169.523,- Ft-ot az önkormányzat biztosítja. Az önkormányzat az önálló mintaprogramban 1 segédmunkás 1 havi foglalkoztatásának támogatását kérte a tárgyi eszköz költsége mellett.

Nyírparasznya Község Önkormányzata (Mátészalkai Járás) a Start Plusz 2018 programban nyert 10.000.000 Ft összeget OVS mobil fóliasátor vásárlására szeretné fordítani, mivel egyik legsikeresebb programjuk a Start Mezőgazdaság program, azon belül is a Hamik paprika termesztése. A fóliasátorral hasznosított terület nagysága 0,39 ha. Az Önkormányzat az önálló mintaprogramban 1 segédmunkás 3 havi foglalkoztatásának támogatását kérte a beruházási költség mellett.

Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata (Nagykállói Járás) egyéb mintaprogram keretében kíván beszerezni egy Volvo BL71 PLUS kotrórakodót. A munkagép árokásást, rakodást, valamint településüzemeltetési feladatokat látna el. Az önkormányzat az önálló mintaprogramban 1 segédmunkás 1 havi foglalkoztatásának támogatását kérte a tárgyi eszköz költsége mellett.

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata (Nyírbátori Járás) egyéb mintaprogram keretében telekegyesítés céljából 5 db belterületi ingatlan kert részletének megvásárlását tervezte, mindösszesen 5.800.000 Ft összegben. Ezeken a területeken kívánják kialakítani a mezőgazdasági gépek és eszközök tárolására alkalmas helyiségeket és a dolgozók melegedő helyét. Két épület felújítására 4.200.000 Ft összegben igényeltek támogatást . Az önkormányzat az önálló mintaprogramban 1 segédmunkás 1 havi foglalkoztatásának támogatását kérte a közvetlen költségek mellett.

Tiszadob Nagyközség Önkormányzata (Tiszavasvári Járás) egyéb mintaprogram keretében egy db hűtőkonténer beszerzését kérte, 6.850.000 Ft+ÁFA összegben. Emellett az önkormányzat a szálas takarmány minőségének megőrzéséhez bálacsomagoló+fordító gépet tervez beszerezni 420.000 Ft+ÁFA összegben, a bálacsomagoló fólia megvásárlására 566.940 Ft+ÁFA összegben igényel támogatást. Az önkormányzat az önálló mintaprogramban 1 segédmunkás 1 havi foglalkoztatásának támogatását kérte a közvetlen költségek mellett.

Tiszabezdéd Község Önkormányzata (Záhonyi Járás) egyéb mintaprogramjában ingatlanvásárlást, építményfelújítást tervez, mivel a meglévő területeik csak zöldségféle termesztésére alkalmasak. A programmal a gyermekétkeztetés napi gyümölcsszükségletét és ennek feldolgozását szeretnének biztosítani. Az ingatlanvásárlásból fennmaradó 1.100.000 Ft összegben épületfelújítást terveznek a gyümölcsfeldolgozásra kijelölt ingatlanon. Az önkormányzat az önálló mintaprogramban 1 segédmunkás 1 havi foglalkoztatásának támogatását kérte a közvetlen költségek mellett.

- FrissMédia -