INTERJÚ
#Nyírtass
#polgármesteri interjú
#Jenei Erzsébet
Csipkecsodák – Nyírtass polgármesterével beszélgettünk
Jenei Erzsébet 2010-ben elsöprő többséggel, a szavazatok közel 57 százalékával lett polgármester. A tanári és igazgatási diplomával rendelkező kétgyermekes családanya második ciklusát tölti Nyírtass polgármesteri székében. 2018 októberében megyénkből három település kapott magas elismerést a belügyminisztertől, köztük Nyírtass egy olyan mintaprogrammal, amit még a liechtensteini hercegnő is megcsodált.

A Kisvárdától 12 kilométerre dél-nyugatra fekvő településen egy picivel többen, mint kétezren élnek. A község névadója mind a néphagyomány, mind az írásos adatok szerint Tas honfoglaló vezér volt, a Nyír előtag 1908-ban jött a névhez.

A polgármester asszony jobboldali értékrendet vall, hisz a csapatmunkában. Mint mondja, emberenként nem, csak a közösség támogatásával, összefogással juthat előre a település. Ellentétben az előző riportunkban szereplő Ramocsaházával, Nyírtass önkormányzatának nincs művelésbe fogható földterülete, így a közmunka-program adta lehetőségek egy részét kevésbé tudták kiaknázni.

Frissmédia: 2010-ben milyen örökséget vett át? Kellett-e konszolidálni a község gazdálkodását?

Jenei Erzsébet: Mint sok más önkormányzatnak, nekünk is volt adósságunk, amit rövid idő alatt sikerült rendezni egy nagyon feszes, megfontolt gazdálkodásnak köszönhetően. Én mindent úgy csinálok, mint otthon. Szeretem „megfogni” a pénzt, szeretem azt, ha a településnek van tartaléka, hiszen nem fogadható el az, hogy a beszállítóink több hónapot, esetenként akár éveket várjanak a szolgáltatásuk ellenértékére. A 2010-es átvételnél azzal kellett szembesülnöm, hogy a településnek gyakorlatilag nincs semmije, illetve ami van, annak egy része véleményem szerint elhibázott koncepció mentén valósult meg. Ilyen például az általános iskolánk, amit egybeépítettek a telken található kastély sarkával. De a legnagyobb probléma az volt, hogy Nyírtass önkormányzata nem rendelkezett semmilyen földterülettel, mint ahogy ingatlanvagyona sem volt. Így kezdtünk el a semmiből építkezni 2010-ben. Sokan hitetlenkedtek. Azt mondták, a semmiből nem lehet építkezni. Én erre azt mondtam: lehet, csak tovább tart.

F.M.: Akkor mezőgazdasági ágazatban nem is gondolkodtak. Mennyien dolgoznak a közfoglakoztatási programjaikban?

J.E.: Nem, nem zártuk ki, hiszen akkor még a programon belül lehetett bérelni földeket és így három hektáron megkezdtük a gazdálkodást. A termelésbe bevont földterületek egy része az idős lakosoktól került művelésre hozzánk. Azoktól, akik koruknál fogva már nem tudták művelni a belterületi termőföldjeiket. Örvendetes, hogy felajánlás révén három kisebb parcellát is be tudtunk vonni a művelésbe. Az így bevont területekről mi elsősorban a 400 adagos konyhánk alapanyag-szükségletét elégítjük ki, hiszen ez a föld önmagában kevés. Kezdetben 230 közfoglalkoztatott volt, a létszám mára 29 főre csökkent.

F.M.: Országosan 73 olyan foglalkoztató, főként önkormányzat részesült elismerésben, amely példamutatóan szervezte meg a közfoglalkoztatást. Megyénkből 13 település, köztük Nyírtass. Minek köszönhető ez?

J.E.: Úgy gondolom, hogy abból a minimális alapból, amiből elkezdtük az értékteremtést, a maximálisat hoztuk ki. Mint mondtam, mi a mezőgazdasági programokkal csekély eredményt érhetnénk el a termőföld hiánya miatt. Amiben viszont kiemelkedőt tudtunk elérni, az a helyi sajátosságra épülő programunk, aminek egyik meghatározó eleme, hogy olyan nőknek, asszonyoknak biztosítunk munkát, akiknek az egészségi állapota nem engedi meg a tartós fizikai terhelést. Nekik találtuk ki a kézműves programunkat, ami abból áll, hogy különböző, hagyományokra épülő technikákkal kézműves alkotásokat készítenek. Ilyen a keresztszemes hímzés vagy a horgolás, ami mára olyan szintre jutott, hogy jóval túlmutat az otthon, hobbiból végzett kézimunkánál. Kezdetben féltek tőle az emberek, de hamar rájöttek, hogy ezzel jelentős értéket teremtenek. A közfoglalkoztatási kiállításon is ezekkel a kézműves textíliákkal vagyunk jelen évről évre. Ma már valóságos csipkecsodákat horgolnak a programban dolgozók és elmondható, hogy büszkék a munkájukra. Ezen felül a közfoglalkoztatási programban a településünk szépül, fejlődik, hiszen parkosítunk, ha kell, támfalat, járdákat, vízelvezető rendszert építenek a munkásaink, ami által komfortosabb, szebb lesz Nyírtass. Mint említettem, termőföldünk nincs, de ennek ellenére az önfenntartó településmodell a lehetőségeinkhez mérten prioritást élvez. Éppen ezért van sertés- és tyúkállományunk, így a hús is biztosított a közétkeztetés számára.

F.M.: Az elismerés mellett 10 millió forint támogatást is kaptak. Megvan már, hogy mire fordítják?

J.E.: Egy kézművesházat szeretnénk létrehozni az asszonyainknak, ahol kitűnő körülmények között horgolhatják Nyírtass álmát, a csipketerítőket és itt kapna helyet egy bemutatóterem is.

F.M.: Ön szerint egyes önkormányzatoknál miért nem működik megfelelően a közfoglalkoztatási program? Mi kell ahhoz, hogy jól működjön, értéket teremtsen?

J.E.: Úgy vélem, hogy ott, ahol nem megfelelően működik a program, nincs megfelelő ötlet, vagy ha van, akkor a kivitelezést nem jól koordinálják. Mindazonáltal nagyon fontos az emberi tényező - mint lehetséges kockázati elem – kezelése, fontos az emberismeret. De talán a legfontosabb, hogy tervezni kell. Amit elhatároztunk, azon az úton kell haladni, figyelembe véve maximálisan a humán erőforrásainkat, ehhez kell szabni a programjainkat. Ötletesség, határozottság és küzdelem. Fel kell vállalni, hogy a programban dolgozó emberek mellett ott kell lenni. Emberszámba kell őket venni. Tudatosítani kell bennük: Igen, tudtok értékteremtő munkát végezni.


F.M.: Hogyan látja Nyírtass jövőjét?

J.E.: Épül és szépül. Az én álmom - mikor 2010-ben átvettem a vezetést -, az volt, hogy élhető település legyen Nyírtass. Ne akarjanak innen elmenni az emberek. Úgy gondolom, egy szép, rendezett településen jó élni. A terveinket úgy kell szőni, hogy az álmaink megvalósíthatóak legyenek. Azzal kell gazdálkodni, ami rendelkezésre áll. Persze a munkaerőhiány a mi önkormányzatunkat is érinti, hiszen a közfoglakoztatási programban már csak 29 fő tevékenykedik, ami elképzelhető, hogy tovább fog zsugorodni. De ezzel számolni kell és fel kell rá készülni.

F.M.: 2019-ben újból helyhatósági választás lesz. Ha lehetőséget kap rá, belevág a harmadik ciklusba?

J.E.: Semmi nem megy egyedül, hiába vagy te valaki, akinek vannak álmai, ha ezeket az álmokat a körülötted lévők nem akarják…, az akkor nem fog menni. Az eredmény, amit elértünk, elsősorban azoknak az embereknek az érdeme, akik engem támogatnak az álmaim megvalósításában. Igen, amennyiben bizalmat kapok majd 2019 októberében, tovább építjük közösen Nyírtasst.


- FrissMédia -