NAGYVILÁG
Belföld
#nav app
​NAV: a mobilappban bárki ellenőrizheti adószámláját
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

A NAV az adószámlán tartja nyilván ügyfelei adó-, vám- és egyéb fizetési kötelezettségeit, valamint az ezekkel összefüggő befizetéseket, kiutalásokat és átvezetéseket. Ha valakinek van adóazonosító jele vagy adószáma, adott már be bevallást a NAV-hoz, fizetett már adót, esetleg illetéket, akkor biztos lehet benne, hogy van adószámlája a NAV-nál - olvasható a hivatal közleményében.

Kiemelték, hogy a NAV-Mobil "Adószámla-lekérdezés" menüpontjában bármikor, pillanatok alatt ellenőrizhető ez az egyenleg, illetve az is letölthető, hogy mely adónemeken fennálló tartozásokból, illetve túlfizetésekből ered. Így nyomon követhető például a bevallások benyújtása után, hogy az adatokat a NAV rendben lekönyvelte-e, illetve az egyes befizetések után azok megjelentek-e az adószámlán. Hasznos lehet továbbá ellenőrizni az egyenleget például adóigazolás igénylése előtt is, mert a rendezetlen tételek így még az eljárás előtt befizethetők.

Az adószámla ellenőrzéséhez KAÜ-azonosításra van szükség, de az applikációban beállítható jelkód, illetve biometrikus azonosítás is, amellyel még gyorsabban hozzáférhető a felület.

Hozzátették, hogy a NAV-Mobil számos más funkciót is tartalmaz, egyebek mellett lekérdezhetők benne a foglalkoztatási adatok, egyszerűen befizethető a gépjárműadó és ellenőrizhetők az üzleti partnerek adatai.

Az adószámla lekérdezésének lépései elérhetőek a nav.gov.hu oldalon a Hírfolyamban.

-MTI-