KÉK FÉNY
#székelyi halált okozó testi sértés
#székelyi baleset
#tárgyalás
Nem volt bizonyítható a székelyi halált okozó testi sértés
​Dr. Bartha Andrea törvényszéki bíró felmentette a súlyos vád alól azt a terheltet, aki 2021 telén az ügyészség szerint halálra verte az ivócimboráját. A férfi március 17-én szabadon távozhat a börtönből más bűncselekmények miatt kiszabott börtönbüntetésből.

A vádirat szerint 2021 telén az esti órákban a vádlott és három másik férfi együtt indult egyikőjük lakására, amikor az utcán találkoztak az ittas állapotban lévő Józseffel. A vádlott munkavédelmi acélbetétes bakanccsal megrúgta őt, József a földre esett, és vérzett az orra.

Ezt követően a sértettet felsegítették, és elvitték az egyik közeli lakóházba. Amikor a ház elé értek, a vádlott ismét bántalmazni kezdte puszta kézzel Józsefet, aki megint csak a földre esett. Ekkor a fejét a vádlott nagy erővel beleütötte a talajba, amitől az eszméletét is elvesztette. A vádlott ekkor megijedt, és értesítette a mentőket.


Az ügyész vádirat benyújtásával egyidőben mértékes indítványként kérte, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz és nem ragaszkodik a tárgyalás megtartásához, a bíróság öt év börtönbüntetésre ítélje.

A terhelt, mint kiderült a mai itélet indoklásából, mindvégig következetesen tagadta a terhére rótt bűncselkményt. Vallomásaiban egyezően, részletesen adta elő a történteket, azon egyszer sem változtatott. A terhelt átesett egy poligráfos vizsgálaton is, amit önként vállalt. Bár egyes részleteknél a készülék jelzett, de a lényegi kérdésekben negatív volt az értékelés. Egyébként hazánkban a poligráfos vizsgálat, mint bizonyíték önállóan nem használható fel, az csak a többi bizonyítékkal egybevetve bírhat bizonyító erővel.

A bizonyítási eljárás során az igazságügyi orvosszakértő véleménye, fogalmazhatunk úgy is, hogy perdöntő volt, hiszen nem lehetett minden kétséget kizáróan kijelenteni, hogy József a terhelt által okozott sérülések miatt halt meg. Sőt, azt sem lehet bizonyítani, hogy a vádlott egyáltalán bántotta a Józsefet.

József arcán, fején számos korábbi sérülés volt látható, amik a vád tárgyává tett cselekmény előtt keletkeztek. Az igazságügyi orvosszakértő nem tudta megállapítani, hogy a halált eredményező koponya beékelődés korábbi vagy a későbbi sérülések miatt alakult ki, mint ahogyan azt sem, hogy a koponyaűri vérzés mely erőbehatástól alakulhatott ki.



A részletes és alapos bizonyítási eljárás során számos tanút is kihallgatott a bíróság, azonban ellentétben a vádlottal, szavahihetőségük finoma szólva is megkérdőjelezhető volt. Lényeges, a vádlott terhére rótt cselekményeknél, olyan eltérések mutatkoztak a vallomásokban, amik kizárták, hogy a tanúvallomásokat a bizonyítás részévé tegye a bíróság.

Hogy mi történt, azt a sértett tudná elmondani, de ő már nem tud kiállni önmagáért.

A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, míg az ügyész fellebbezést jelentett be.

2022-ben három olyan haláleset történt megyénkben, melyekben az alkohol vezető szerepet játszott. Gávavencsellőn egy félreértés, míg Tarpán egy ártatlannak tűnő vicc vezetett a sértett halálához. Mindkét esetben jellemzően egy-egy ütés történt, azonban a szerencsétlen esést követően a két férfi súlyos fejsérülés következtében meghalt. A vádlottaknak nem állt szándékukban, hogy embert öljenek. Ilyen esetekben halált okozó testi sértés miatt indul eljárás, és ha a nyomozás nem tár fel egyéb körülményt, a vádemelés is megáll ennél az egyébként 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő tényállásnál.