KÉK FÉNY
Halált hozó italozás Székelyben
Halált okozó testi sértés bűntettével vádolja a Megyei Főügyészség azt a férfit, aki italozás után Székelyben az utcán úgy megverte ismerősét, hogy a sértett pár nappal később a kórházban meghalt.

Csak ebben az évben három olyan haláleset történt megyénkben, melyekben az alkohol vezető szerepet játszott. Gávavencsellőn egy félreértés, míg Tarpán egy ártatlannak tűnő vicc vezetett a sértett halálához. Mindkét esetben jellemzően egy-egy ütés történt, azonban a szerencsétlen esést követően a két férfi súlyos fejsérülés következtében meghalt. A vádlottaknak nem állt szándékukban, hogy embert öljenek. Ilyen esetekben halált okozó testi sértés miatt indul eljárás, és ha a nyomozás nem tár fel egyéb körülményt, a vádemelés is megáll ennél az egyébként 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő tényállásnál.

A székelyi eset ez év elején történt, amikor is a 34 éves vádlott az ismerőseivel italozott január 19-én este egy helyi presszóban.

József és támadója valójában együtt éltek. Meglehetősen viharvert életük akkor kapcsolódott össze, amikor a székelyi önkormányzat segítsége ellenére József hazaköltözött. Haza, egy végtelenségig lepusztult házba. A ki-bedőlt házban tengette életét az ötvenes éveit taposó, egyébként burkoló szakmával rendelkező férfi. Az önkormányzat, látva a nyomorúságos sorsát, próbált segíteni, azonban amikor János megkapta a segélyt, egyből voltak barátai, jellemzően ivócimborák. Az alkohol megtette a hatását, volt, hogy Jánost a patkányok rágták meg, legalábbis a fülét biztosan. A kórházi kezelést követően háza lakhatatlanná vált. Ekkor hozta össze a sors a későbbi vádlottal. Hárman kiköltöztek a helyi szőlőbe egy gazda házába. Később harmadik társuk meghalt, így önkéntes házfoglalók lettek. Beköltöztek az egykor szebb napokat megélt ingatlanba, a falu szélére.


Azon a bizonyos napon este hét órakor a vádlott és három másik férfi együtt indult egyikőjük lakására, amikor is az utcán találkoztak Józseffel. Úgy tudjuk, hogy a most vád alá helyezett férfi a pénzen vitatkozott össze az egyébként ittas állapotban lévő Józseffel. Megrúgta őt, József a földre esett, és vérzett az orra.

Ezt követően a sértettet felsegítették, és elvitték az egyik közeli lakóházba. Ahogyan a ház elé értek, a vádlott ismét bántalmazni kezdte puszta kézzel Józsefet, aki megint csak a földre esett. Ekkor a fejét a vádlott nagy erővel beleütötte a talajba, amitől az eszméletét is elvesztette. A vádlott ekkor megijedt, és értesítette a mentőket.

A szakszerű orvosi ellátás ellenére a József 2022. január 27-én a kórházban elhunyt. Halálának oka az volt, hogy a fején olyan súlyos sérülések keletkeztek, melyek az agyát is érintették.

Az ügyben egy vádlott van, a többi résztvevő tanú. A vádlott tagadja a terhére rótt bűncselekményt, úgy nyilatkozott, hogy a baráti társaság többi tagja követte el a bántalmazást. Az azóta letartóztatásban lévő férfi hetente ad be újabb és újabb bizonyítási kérelmeket, azonban az adatok kiértékelést követően megtörtént a vádemelés.

A vádlottal szemben az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz és nem ragaszkodik a tárgyalás megtartásához, a bíróság öt év börtönbüntetésre ítélje. Számíthat arra is, hogy elrendelik a végrehajtását egy korábban testi sértés miatt kapott hathónapos börtönbüntetésének is, mert annak a próbaideje alatt követte el az újabb bűncselekményt.

Az ügyben a Nyíregyházi Törvényszéken fog ítéletet hozni.

- FrissMédia -