KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#májusfa
#erdészet
Még lehet leadni igényt májusfára
​A korábbi évek sikereire való tekintettel a Nyíregyházi Erdészet idén is lehetőséget biztosít fiatalemberek számára, hogy kedvesünknek legális forrásból szerezzenek be Májusfa-alapanyagot. A program április 30-án, 15-19 óra között egy nyíregyházi erdőrészletben lesz, ahol a tettre kész legények az erdészet által biztosított kézifűrészekkel az előre kijelölt fácskákat kivághatják, és magukkal vihetik.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért szabad ezeket a fákat egyáltalán kivágni? A terület, ahol a favágás történik egy ún. erdőtelepítés, vagyis ott néhány éve még nem erdő, hanem egy kiöregedett gyümölcsös állt. Az erdészet munkatársai a Kaán Károly Országfásítási Programhoz csatlakozva, 2020-ban egy kocsányos tölgyes fő fafajú erdősítést hoztak létre. Az eltelt időszak alatt a kis tölgyfák szépen fejlődtek, de az elegyesség jegyében ültetett néhány egyéb fafaj – fekete nyár, hegyi juhar – még nagyobb méreteket ért el.

Idén tavasszal az erdészet szakemberei úgy döntöttek, hogy azokat a nagyobb méretű egyedeket, melyek árnyalásukkal és talajvíz-szívó hatásukkal hátrányosan befolyásolják a tölgyek növekedését, kivágják. Ezek a fák még méretük miatt iparilag nem hasznosíthatóak, tüzelőnek való felhasználásuk is jelentéktelen. Viszont éppen ideálisak Májusfának.

Az idei évben tehát szép, egyenes 4-8 méter magas nyárfát tudnak ajánlani Májusfának. Szerszámokat nem kell hozni, fűrészt, ágvágó ollót, kesztyűt erdészetünk biztosít.

Azért, hogy az igényeket tudják kezelni, a Májusfa kivágása előzetes regisztrációhoz kötött. A lehetőségek korlátozottak, mert természetesen nem az a cél, hogy minden nyárfát kivágjanak. Összesen 130 igénylőt tudnak fogadni!

Az érdeklődők a [email protected] címen tudják jelezni részvételi szándékukat. Természetesen egy legény csak egy Májusfára tarthat igényt! Az igényeket április 27-ig várják!