Ne hagyja ki! A világ egyik legjobb édes bora – ezekkel a mondatokkal ajánl két magyar italt is az amerikai Wine Spectator sztárszerzője, Matt Kramer év eleji válogatásában. A neves kritikus a világ talán legismertebb bormagazinjának portálján közzétett összeállítását az átlagfogyasztók jellemzően szűk horizontjával indokolja. Szerinte a borvásárlók nagy része csak néhány fajtát vesz rendszeresen – például Chardonnay, Cabernet, Merlot, Pinot Noir – miközben számtalan más érdekes és magas minőségű bor elkerüli a figyelmét.
Boros palackok a Világörökségi Bormúzeumban Tokajban MTI Fotó: Vajda János
Kramer listáján huszonöt ajánlat szerepel a világ több nagy bortermelő központjából, válogatásában európai, amerikai, ausztrál, új-zélandi, valamint dél-afrikai borokat is népszerűsít.
A kiemelt italok között szereplő mindkét magyar bor tokaji fajta, a kritikus a száraz furmintot és a 6 puttonyos aszút emelte ki a hazai italok közül. Előbbiről – amelynek előállítása rendszerváltás után új alapokra került – azt írja, hogy az 1990-es évektől került be a bortörténelembe, és nem érdemes kihagyni. A 6 puttonyos tokaji aszút pedig úgy jellemzi, mint a világ egyik legmeggyőzőbb édes borát.
Figyelembe véve a világ borkínálatát, komoly elismerésnek mondható, ha valamely fajta vagy tétel bekerül a neves magazin válogatásaiba. A magyar borok nemzetközi megítélését vizsgálva az is fontos jelzés lehet, hogy Közép- Kelet-Európából a Wine Spectator szerzője a magyarokon kívül csak osztrák és görög borokat ajánl.
Matt Kramer nem először nyilatkozik pozitívan magyar fehérborokról, a vezető kolumnista tavaly például a badacsonyi juhfarkat dicsérte meg nagyon. Magyarországon is járt már, a nemzetközi szaktekintély 2011-ben zsűritag volt a XII. Pannon Bormustrán.
Forrás: hirado.hu