KULTÚRA
Múlt idő
#májusfa
#hagyományos
Kinek állítanak májusfát Kisvárdán?
Kíváncsiak vagyunk, kinek állítanak májusfát Kisvárdán, és a környékén.

A májusfaállítás szép hagyomány. Nézzük, honnan ered és hogyan él ma a hagyománya? A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatóságának archívumában találtuk ezt az írást, amelynek szerzője, Nagy Edina gondosan feltárta, hogyan udvaroltak régen a legények. Így udvaroltak régen a legények | Nemzeti Művelődési Intézet (nmi.hu)

"A májusfa hallatán mindenki mosolyra fakad. Megannyi emlék törhet fel a szívekben, hiszen tudjuk, hogy május elseje jeles napnak számított, különösen az eladó sorban lévő lányok életében. A legények ilyenkor májusfát állítottak, jelezve komoly udvarlási szándékukat. Utána jártunk, hogy napjainkban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mely településein van jelen még ez a csodálatos hagyomány.

Tiszadadán május 1-jén reggel a főutcára kitekintve legalább négy májusfát láthattunk olyan házak kapujában, ahol “eladósorban lévő lány” is van. Mosolyogtam is magamban, hogy megdolgozhattak a fiúk a hatalmas fákkal – mesélte Kovács Géza, tiszadadai népművelő. – Szépen feldíszített májusfák álltak a kapukban, ahogy illik, szalagokkal, lufikkal ékesítve. Még a fa törzsét is bevonták piros krepp papírral, mint egy virágcsokrot. Emellett persze állított fát számos közösség is, az iskolások, az óvodások, a gondozási központ, a mezőgazdasági program telephelye é a Tájház.

Közösségi és családi program a májusfa-állítás. A legények csapatokba verődve járták éjszaka végig a kiszemelt lányos házakat, hogy hajnalra teljes pompájában ragyogjon a kapuban a fa. Ki talicskával, ki biciklivel vitte a szalagokkal díszített fát.

Falun nagy kultusza volt ennek a hagyománynak. Kótajban még ma is él ez a népszokás és bízunk abban, hogy megmarad – mondta Ferencziné Székely Ildikó Kótajról. – Emlékszem, kislányként mindig figyeltem a nagyobb lányoknak állított májusfát – idézi vissza Ildikó a régi emlékeket. – Irigykedve néztem a sudár fákat. Volt olyan, hogy levették a kisajtókat és annak a helyébe helyezték el a fát, de előfordult olyan is, ha megelőzték őket, két-három háznyira találták meg a leakasztott kisajtót. Hajdanán még nagy kultusza és szigorú szabályai voltak az udvarlásnak. Régebben a fiúk elcsenték, kivágták valakinek az utcán lévő fáját és azt állították fel. Nekünk hatalmas nyírfa áll az udvarunkon, minden évben visszavágjuk, így nem kell mástól elvenni azt. Két nagy fiam van, Dani és Ákos. Mindkettőjüknek van párja. Dani barátnője, Dóri most kapott első alkalommal májusfát.

Rettentően boldog volt. Péntek este levágtuk a nyírfánk két nagyobb ágát, az egyiket Ákos, a másikat Dani vitte utánfutóval a választott leánynak a helyszínre. Még jó, hogy mind a két lány kótaji – jegyezte meg mosolyogva az anyuka, aki azt is megosztotta velünk, hogy igazi családi program volt. – A párom segített a kapukhoz rögzíteni, ami szintén nem volt könnyű feladat, én pedig a szalagokat vágtam és együtt kötöztük az ágakra, eltartott este tízig a díszítés. A fiúk ebben nőttek fel, látták, ilyenkor ez a szokás, ezért ők sem térnek el ettől. Természetes nekik, hogy mi a férjemmel segítünk nekik. Bízom abban, hogy az ő gyermekeiknek is fontos lesz majd ez a hagyomány. Felfedező utunkon Mátészalka több utcájában is találtunk hatalmas májusfákat és a szatmári rész kisebb településein is" - írják a cikkben.

Vannak követendő példák arra, hogy ne tegyék tönkre a zsenge fácskákat. A Jászberényi V. V. Nonprofit Zrt. például májusfaosztási akciót hirdet a májusfaállítás hagyományőrzésének támogatására.

Reméljük, Kisvárdán is lesznek természetvédő érzésű májusfa állítók!

A hagyományokról érdemes még ezt a cikket is elolvasni! Aztán bátran legények! A kapukra viszont vigyázzatok!

Májusfa, zöldfarsang, jakabág - tavaszi népszokásaink – kultúra.hu (kultura.hu)