KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
#helyesírás
#magyar nyelv
#Kárpát-medence
Ki tud helyesen írni a Kárpát-medencei magyar diákok között?
A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karán megtartották a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny döntőjét

A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara szervezi a határon túli szervezők szakmai támogatásával. A versenyen a Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területeken élő, 5–8. évfolyamos általános iskolai és középiskolai tanulók indulhatnak. 2005 óta egyre több iskola és egyre több diák kapcsolódik be ebbe a kezdeményezésbe.

A verseny célja az anyanyelv értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet erősítése, a tehetséggondozás, a tehetséges tanulók és a fejlesztő pedagógusok közötti Kárpát-medencei kapcsolatok támogatása. Célja továbbá a továbbtanuláshoz, a mindennapi élethez szükséges helyesírási készség fejlesztése, a helyesírási ismeretek bővítése, a helyesírási problémaérzékenység, valamint a digitális írástudás fejlesztése.

Az 1. forduló iskolai verseny, amelyen intézményenként max. 10-10 fő vehet részt évfolyamonként. A magyarországi tagintézmények önállóan induló intézménynek számítanak a versenyben. Az 1. forduló Erdélyben megyei, Kárpátalján kistérségi, a Felvidéken regionális verseny, amelyre az iskolák közvetlenül nevezik tanulóikat.

A 2. forduló Magyarországon megyei és fővárosi verseny. Budapesten az iskolai fordulóból közvetlenül jutnak tovább a tanulók a fővárosi versenybe, nincs kerületi verseny.

A 2. fordulóból a 3. fordulóba, azaz a Kárpát-medencei döntőre, a központi szervezők által megadott számban jutnak tovább a tanulók a 2. fordulóban elért pontszám alapján. A Kárpát-medencei döntőn Magyarországon minden megyéből az 5–8. évfolyamról 1-1 fő I. helyezett diák, a fővárosból az I–III. helyezett tanulók jutnak tovább a 2. fordulóban elért pontszám alapján. A határon túli területekről a döntőn a válogatóversenyek legjobb helyezést elérő diákjai vehetnek részt: Erdélyből 12 fő, a Felvidékről 8 fő, Kárpátaljáról 8 fő, Vajdaságból 8 fő. A központi szervezők további 16 főt meghívnak az 5–8. évfolyamos magyarországi megyei és fővárosi helyezett diákok közül az elért pontszám alapján. A plusz 16 fő továbbjutó diákot a központi szervezők értesítik ímélben az iskolai kapcsolattartójukon keresztül.

A Kárpát-medencei döntőn részt vevő minden diák, valamint felkészítő magyartanáruk jutalmat kap. Az I–X. helyezett diákok minden évfolyamon oklevelet és könyvcsomagot, a nem helyezett versenyzők emléklapot és könyvet.

Különdíjat kapnak a nem helyezett legeredményesebb határon túli versenyzők.

A verseny alapítói a felkészítő magyartanárok számára díjakat, Arany Oklevelet és Gyémánt Oklevelet alapítottak. Az Arany Oklevelet azok a pedagógusok kapják, akiknek már legalább 4 diákjuk bejutott a Kárpát-medencei döntőre, a Gyémánt Oklevelet pedig azok, akiknek már legalább 12 diákjuk vett részt a Kárpát-medencei döntőn.

A döntőn részt vevő iskolák közül a legeredményesebb iskolák Simonyi Zsigmond-serleget kapnak az adott évben összesített iskolai eredmények alapján

Munkatársunk is ott volt a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karán, ahol az izgalmas vetélkedést megrendezték.

Nézzék meg fotógalériánkat. A 2022/2023 tanévi verseny eredményéről hamarosan tudósítunk.