KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
#próza
#Prózamaraton
Elindult az első Prózamaraton
Elindult az első ízben megszervezett Prózamaraton szeptember 21-én délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A hét órán át tartó eseményen Az év novellái 2023 antológia 27 szerzője olvas fel műveiből, és beszélget újságírókkal.

"A tizenkét éve sikeresen működő Versmaraton után rövidebb műfajain keresztül a kortárs próza is megérdemel egy olyan rendezvényt, amely ráirányítja a közfigyelmet az év legfigyelemreméltóbb prózai alkotásaira, teljesítményeire, és azok szerzőire" - mondta köszöntőjében Szentmártoni János író, költő, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára.

Mint kifejtette, minden, ami az ember fantáziájában megjelenik, az vagy megtörtént már vagy előbb-utóbb meg fog történni. "Ezek a történetek biztos támaszai az emberiség önbecsülésének, önbizalmának, és abban való hitének, hogy képesek vagyunk felülemelkedni saját gyengeségeinken, feszegetni saját teljesítményünk határait, legyőzni önmagunkat, és példát mutatni a fiatalabb nemzedékeknek".

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója az eseményen arról beszélt, hogy el kell mondanunk történeteinket, mert azokat senki más nem tudja elmondani helyettünk, és az el nem mondott történetekből nem lesz sorsközösség.

Zsiga Kristóf, az antológiát gondozó Magyar Napló Kiadó vezetője kiemelte, hogy Az év novellái 2023 kötet 35 szerzője közül 27 személyesen vesz részt a Prózamaratonon, amelynek során óránként négy író lép a PIM színpadára. "Öröm számunkra, hogy a résztvevő írók köre jóval szélesebb, mint a Magyar Napló folyóiratban rendszeresen publikálók, vagy a kiadónál könyvet megjelentetők köre" - hangsúlyozta.

A szerzők nevében Majoros Sándor József Attila-díjas író mondott beszédet. Mint fogalmazott, a maraton nemcsak a fizikai teljesítményt jelképezi, hanem azt az erőfeszítést is, amelyet a jó célok érdekében a közösség kompromisszumok nélkül kifejteni képes.

"A prózairodalom manapság aranykorát éli. Az internet és az e-könyvek terjedése hozzásegít bennünket ahhoz, hogy az írók könnyebben és gyorsabban juttathassák el műveiket az olvasókhoz. Az online platformok és a közösségi média pedig lehetőséget teremt az íróknak arra, hogy közösséget építsenek és szélesebb körben terjesszék üzenetüket" - hangsúlyozta Majoros Sándor.

Szólt ugyanakkor azokról a valós aggályokról is, hogy a technológiai fejlődéssel manapság bárki íróvá válhat, ami nemcsak hatalmas lehetőség, de azt is jelenti, hogy immár nagy kihívás megtalálni az értékes tartalmakat a hatalmas kínálatból.

A Prózamaratont megalapozó Az év novellái 2023 antológiát Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke és Bíró Gergely, a Magyar Napló munkatársa szerkesztette.

A kortárs novellairodalom népszerűsítésére létrehozott, online is nyomon követhető Prózamaratont a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó az MTVA-val partnerségben szervezte meg.

-MTI-