NAGYVILÁG
Ide utaztak a legtöbben a hosszú hétvégén
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a legnépszerűbb belföldi úti célokról beszélt a Kossuth Rádió adásában.

A turisztikai szakújságíró elmondta, hogy a március 15-i hosszú hétvége az, ami hagyományosan megnyitja a belföldi turisztikai szezont, de 2024-ben a számok azt mutatják, hogy már januárban és februárban is több vendég érkezett és többet is költöttek a különböző szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. Az NTAK már naprakészen tudja mutatni, hogy hány vendégéjszakát töltöttek a vendégek a szálláshelyeken: az adatok alapján ez, több, mint 300 ezer éjszaka volt a hosszú hétvégén. A vendégéjszakák több mint 60 százaléka, 190 ezer éjszaka belföldiekhez köthető, közel 40 százalékát, 115 ezer éjszakát a külföldiek foglaltak le. A legjellemzőbbek a 2 éjszakás, 2 fős utazások voltak március 14-17. között. A közel 210 ezer vidéki vendégéjszaka 84 százalékát belföldről regisztrálták az NTAK adatai alapján. Emellett szép számmal érkeztek külföldi vendégek a vidéki szálláshelyekre is, a legtöbben Csehországból, Németországból és Ausztriából.

"Budapest után ugye a fürdővárosok voltak népszerűek: Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Bük nagyon sok embert vonzott" - mondta a turisztikai szakértő. A szálláshely bevételek meghaladták a 6.5 milliárd forintot az ünnepi hosszú hétvégén, ami 14 százalékkal magasabb, mint az egy héttel korábbi eredmény. Dr. Kiss Róbert Richard szerint a SZÉP kártya és a Kisfaludy program is felpörgette a belföldi turizmust, sok szálláshely újult meg, és új szállodából sincs hiány. A felső kategóriás hoteleink pedig nemzetközi szinten is elismertek. A sárvári Spirit Hotel több, rangos díjat is bezsebelt az utóbbi időben. A szakembert a Balatonnál épült Hotel Viniferát is kiemelte, ahol luxus környezetben lazíthatnak a vendégek, páratlan wellness részleggel.


Magyarország vonzó célpont a külföldieknek is, hiszen mind az épített, mind a természeti örökségünk lenyűgözi az ide látogatókat, akik közül sokan kifejezetten a gyógyvizeink miatt érkeznek Magyarországra. A gasztronómiai forradalom is pozitív hatással volt a turizmusra, ma már a fine dining felhozatal is rendkívül színes, nem csak Budapesten, de vidéken is. A sportok szerelmeseinek kedvez, hogy rengeteg bicikliút és túraútvonal újult meg, népszerűek a zarándokutak is. Újra felvirágoztak a kempingek, ahol szintén minden igényszintnek megfelelő opció van, a retro élménytől a magasabb színvonalat képviselő glampingekig.