18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#csengeri gyilkos
​Hideg leves miatt szúrhatta le a feleségét a csengeri skizofrén gyilkos
​Hideg volt a leves, ezért lett dühös a csengeri idős férfi, aki többször megszúrta a feleségét. A nő a helyszínen meghalt. A vádlottat harminc éve kezelik skizofrénia miatt. A betegségből nem lehet kigyógyulni a tudomány jelenlegi állása szerint, ennek ellenére a szakértő szerint beszámítható volt a férfi.

A 65 éves Gyula 2022 augusztusa óta állt kezelés alatt a Nagykállói Pszichiátriai Szakkórházban. Onnan még azon év októberének 20. napján gyógyultként hazaküldték. A mentő késő délután állt meg a család csengeri házánál, Gyula bement a házba. A felesége 4 óra múlva holtan esett össze a férje elől menekülve. Férje több késszúrással ölte meg a nőt. A férfi akkor is döfött, amikor az asszony menekülni próbált előle.

2022 őszén már felmerült, hogy a férfi betegsége okán talán nem büntethető. A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2022 októberében elrendelte a 65 éves férfi letartóztatását, azonban nem börtönbe, hanem a Budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe küldte a gyanúsítottat, mivel a férfi 30 évig a többi között skizofrénia miatt állt kezelés alatt.


A vádemelés előtt elkészült az igazságügyi- és az elmeorvosi szakértői jelentés, amely nem tárt fel kórós elmezavart, vagyis a férfi tudatával felfogta, hogy mit tesz és tettének milyen következményei lehetnek. Vagyis a 65 éves férfi büntethető.

Már a 2023 decemberében megtartott előkészítő ülésen is kétségek merültek fel a vádlott épelméjével kapcsolatban, de akkor még összefüggően mondta el a történetét, úgy, ahogyan ő megélte.

Állítása szerint a felesége még mindig él és ez az egész csak az ő mesterkedésük eredménye - jelentette ki a kihallgatásán. Az esetenként zavart elmére utaló kijelentések akár a védekezés részét is képezhetik, de a ma tapasztaltak egyre jobban abba az irányba mutatnak, hogy a férfi súlyos pszichés gondokkal küzd.

A 65 éves Gyula három hónap leforgása alatt 10 évet öregedett, beszéde szinte érthetetlen, állítása szerint az ínye miatt, amit húsevő baktérium támadott meg.

Dr. Bartha Andrea törvényszéki bírónak döntést kellett hoznia, hogy egyáltalán a vádlott állapota miatt megtartható-e a tárgyalás. Végül a Budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet egyik orvosával konzultálva a bíró a tárgyalás elhalasztása mellett döntött. Kiderült, hogy a férfi a rendszeres gyógyszeres kezelése részeként nyugtatót is kapott reggel.

Azonban ez a tény alapból kizárja, hogy a vádlott részt tudjon venni tárgyaláson és hatékonyan tudja magát védeni. A bizonyítási eljárás részeként a bíró a szakértői vélemények kiegészítésére illetve ellentmondások feloldására hívta fel a szakértők figyelmét, akiket a következő tárgyaláson hallgat meg a bíróság.