KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#strucc
#emu
A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra
A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Farkas Sándor, az AM parlamenti államtitkára szombaton a Hajdúnánáson tartott Strucc szakmai napon hangsúlyozta, hogy van jövője a magyar mezőgazdaságnak, benne az állattenyésztésnek, így a strucctenyésztésnek is, hiszen az ezekből az állatokból előállítható különleges termékek a hazai és a külpiacokon is egyre növekvő érdeklődésre számíthatnak.

Mint írták, Farkas Sándor elmondta, hogy az új támogatási ciklusban is kiemelt figyelmet fordítanak az állattartással foglalkozó gazdálkodók támogatására: az "Állattartó telepek fejlesztésének támogatása" című felhívás esetén az elnyerhető támogatási összeg minimum 200 millió, maximum 5 milliárd forint, az "Állattartó telepek megújításának támogatása" című felhívás esetén pedig az elnyerhető maximum összeg 200 millió forint. Ezek a felhívások az állattartó telepek széles köre számára nyitottak lesznek, így strucc- és emutartók is pályázhatnak majd - tették hozzá.

A közlemény szerint az államtitkár ismertette, hogy az Európai Parlament és a Tanács az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló rendelete a futómadarakat a "tenyésztett vad" kategóriába sorolja, levágásuk alapvetően a "háziasított patás állatok" kategóriájába nem tartozó egyéb szárazföldi emlősökkel azonos módon történhet.

Farkas Sándor szerint ez azért fontos, mert az uniós szabályozás, bizonyos feltételek teljesülése esetén, megengedi a tenyésztett vad származás helyén történő levágását, elsődlegesen az állatok kímélete, valamint az állatokat kezelő személyzet védelme érdekében.

Strucc levágatására és húsának értékesítésére Magyarországon a kistermelőknek is lehetőségük van - tették hozzá.

Jelenleg Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben van futómadarak vágására engedélyezett vágóhíd vagy szúrópont, összesen 11 létesítmény vág, illetve darabol futómadarat, ezeken felül 6 létesítmény számára engedélyezett a feldolgozás - áll a közleményben.

-MTI-