KULTÚRA
#Mátészalka
#alkotótábor
#művésztelep
#tárlat
Alkotótábor Mátészalkán, kiállítással
A hétvégén zárult az egyhetes II. Szatmári Művésztelep Mátészalkán. Az alkotótábor végén kiállították az ott készült műveket. Maga a művésztelep és a III. Szalka Tárlat is Fülöp Sándor festőművésznek állított emléket.

Szatmár megye és Mátészalka művészi fényét hivatott bemutatni az alkotóműhely - tudtuk meg a szervezőktől. Festő és iparművészek csodálatos alkotásai tárták fel a térség szépségét. A zárórendezvényen Fülöp István, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke kiemelte, hogy fontos megőriznünk identitásunkat, keresztyénségünket, magyar művészi mivoltunkat, mert a megmaradásunk egyik záloga a kultúránk folytonossága.

Dr. Stonawski Tamás festőművész, művészeti vezető alkotói szemszögből kalauzolta végig a tárlaton a megjelenteket. Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere Isten életünket beragyogó fényéről és a földi értelemben vett fényről egyaránt szólt. Az utóbbi egyébként a város jelképe is, hisz a mai Magyarországon elsőként, 1888-ban Mátészalkán gyulladt ki az elektromos közvilágítás és az első villamosított lakóház is itt volt.

Dr. Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető docense, irodalmár nyitotta meg a tárlatot. Arról beszélt, miként találkoznak az alkotások a tudomány és a művészet területén, hogyan köti össze a fény a transzcendentális világot a láthatóval. Mint mondta, a kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtése kötelességük a településeknek, hiszen ezek elengedhetetlenek lesznek a korszak elemzéséhez.