KULTÚRA
#Magyar nyelv napja
#Anyanyelvápolók Szövetsége
#Petőfi Kulturális Ügynökség
#Magyar Kultúráért Alapítvány
#Magyar Művészeti Akadémia
#díjátadó
A magyar nyelv napja
A magyar nyelv napja az anyanyelvi mozgalom legnagyobb ünnepe. Az Anyanyelvápolók Szövetsége minden évben díszünnepséget szervez e napon. Legfőbb küldetésük az ifjúság megszólítása, anyanyelvünk iránti elköteleződésének erősítése. Az Édes anyanyelvünk és a Szép magyar beszéd versenyek több ezer tanuló életének meghatározó élményei. A Délvidéken megnyitott 57. magyar nyelv hete éppen ezért kapta A nyelv nemzedékek kézfogása címet.

2011. szeptember 26-án az Országgyűlés az Anyanyelvápolók Szövetsége kezdeményezésére a magyar nyelv napjává november 13-át nyilvánította, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt.

Az eseményen ünnepi köszöntőt mond Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke. Hagyományaikhoz hűen e jeles napon adjuk át a Lőrincze Lajos-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Deme László-díjat, a Maróti István-emlékérmet, az Anyanyelvápolók Szövetsége 2023. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma "Írj levelet Kazinczynak" című pályázatának elismeréseit.

Itt mutatják be Az én Petőfim című pályázat anyagából összeállított kötetet is. A díszünnepséget a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezik meg.