KÉK FÉNY
#dombrádi gyújtogató
#ítélethirdetés
#bíróság
#vád
#védelem
14 év fegyház a dombrádi gyújtogatóra
Fordulatos tárgyalási napon van túl a Nyíregyházi Törvényszék, hiszen olyanra nagyon ritkán van példa, hogy a bizonyítási eljárás lezárta előtt legyen teljeskörű, a vádirattal egyező beismerés, illetve, hogy a tárgyalás jogáról lemondjon valaki.

Jogilag persze lehetséges: a terhelt a bírósági szakban lévő ügyben bármikor tehet beismerő vallomást és lemondhat a tárgyalásról, azonban ilyenkor a bírót felfelé nem köti az ügyészi indítvány. A többszörösen minősített emberölés kísérlete egy olyan terhelt esetében, aki többszörös erőszakos visszaesőnek is minősül, akár 35 évvel is büntethető. Ehhez képest a mértékes indítvány 23 év fegyház volt.

A Nyíregyházi Törvényszék bírója, dr. Garbóczi Annamária elfogadta a vádlott beismerő nyilatkozatát és azt is, hogy lemondott a tárgyalás jogáról. A terhelt védője ezt nehezményezte, de nem tudta meggyőzni a védencét, hogy nem jól döntött.


Az ítéleti tényállás szerint, a férfi együtt élt édesanyjával és annak unokájával egy szabolcsi településen. A vádlott 2022. április 17-én ittas állapotban ment haza, majd korábbi fenyegetéseit beváltva, meggyújtotta a bejárati ajtó melletti függönyt és közben azzal fenyegette a sértetteket, hogy megöli őket. A lángokat észlelte a lakásban tartózkodó két sértett, akik az időközben az odaérkező ismerősük segítségével eloltották a tüzet. Ezután a vádlott visszament a házba és megpróbálta betörni annak a szobának az ajtaját, ahová édesanyja és a gyermek bemenekültek előle. Miközben a férfi továbbra is a megölésükkel, a ház felgyújtásával fenyegetőzött, a másik szobában lévő bútorokat, valamint a szobaajtóra terített plédet és az ablakon függönyként szolgáló textilt meg is gyújtotta.

Eközben az unoka a szobaablakon keresztül kimenekült a házból. Mivel a vádlott édesanyja megérezte a füstszagot, kinyitotta a szoba ajtaját, ami előtt azonban ott állt a vádlott, késsel a kezében és szúró mozdulatot tett édesanyja felé. Az asszony ekkor két kézzel meglökte őt és sikerült kimenekülnie a házból. Az időközben értesített tűzoltók eloltották a tüzet, mely azonban a sértettek életét közvetlenül veszélyeztette. Az esetleges tűzhalál az átlagost jelentősen meghaladó szenvedéssel járt volna.

A halálos eredmény kialakulását csak a sértettek védekezése, menekülése, valamint a tűzoltók közbeavatkozása akadályozta meg.

A tavalyi gyújtogatás miatt az ügyészség végül ez év januárjában emelt vádat Ferenccel szemben. Az ügyész 23 év fegyházat kért a vádbeli cselekmény miatt letartóztatásban lévő férfira. Az ügy egyik sértettje, a vádlott édesanyja ez év áprilisában - ugyanabban a házban, amit 2022-ben felgyújtott a terhelt - tűzhalált halt.

Ferenc az ítélethirdetés végén az ügyvédjét kiosztva annyit mondott, hogy elfogadja az ítéletet, nem nyújt be fellebbezést: "Az ügyvéd úr vegye tudomásul, hogy én elfogadom az ítéletet, lefőtt a kávé..." - mondta.

Ügyvédje ennek ellenére három nap gondolkodási időt kért, míg az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést.