KULTÚRA
#színházi fesztivál
#Kisvárda
„Nagy cirkusz” volt a vége...
Már huszonnyolcadszorra dúskálhatott a közönség a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának jobbnál jobb, egészen pontosan huszonöt darabja közül, melyből tizenkettő szerepelt a versenyprogramban.

Június 17. és 25. között négy kisvárdai helyszínen, budapesti, vidéki és határon túli színházak társulatai szórakoztatták a közönséget zenés darabokkal, drámákkal, vígjátékokkal és musicalekkel, de volt kiállítás, gasztronómiai kóstolások és persze szakmai fórumok is. A záróünnepségen köszöntőt, benne pedig köszönetet mondott a színházaknak, a színészeknek és minden, a kisvárdai fesztiválon dolgozónak Leleszi Tibor, a házigazda Kisvárda polgármestere.

A Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiválja
díjazottjai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Életmű-díjat Bocsárdi Lászlónak, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgató-rendezőjének és Fabó Tibor Jászai Mari-díjas színművésznek, a komáromi Jókai Színház tagjának adta át Szedlacsek Emília, az EMMI Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztálya vezetője és dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. A kisvárdai politikus által felajánlott, a tanító mulatság élményéért járó egyéni díjat a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása kapta.

A legjobb előadásért járó fődíjat, A nyugalom című előadásért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata kapta, melyet a teátrum igazgatója, Keresztes Attila vett át.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendezői díját az Úrhatnám polgár és Az eset című előadásokért Sardar Tagirovsky kapta.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának női alakításért járó díját a Hullámtörés című előadásban nyújtott alakításáért Pethő Anikó és A nyugalom című előadásban nyújtott alakításáért B. Fülöp Erzsébet kapta.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának férfi alakításért járó díját A nyugalom című előadásban nyújtott alakításáért Bányai Kelemen Barna és az Úrhatnám polgár című előadásban nyújtott alakításáért Pálffy Tibor kapta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház közös díjai:
- A legjobb díszlet: Adrian Damian (A nyugalom).
- A legjobb jelmez: Bajkó Blanka Aliz (Úrhatnám polgár).
- Zenei díj: Bartók György és alkotótársai (Úrhatnám polgár).
- A legjobb 35 év alatti színész: Kiss Bora (A nyugalom).
- A legígéretesebb tehetségnek alapított Teplánszky-díjat a Fade-Out című előadásért a Marosvásárhelyi András Lóránt Társulat kapta.

Kisvárda Város Polgármesterének Díját a Piaf-menet című előadásért Mezei Kinga kapta. Kisvárda város közönségének díját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, A nyugalom című előadása kapta, továbbá az általuk legjobbnak ítélt férfi főszereplő Bányai Kelemen Barna, a legjobb női főszereplő Mezei Kinga, a legjobb férfi mellékszereplő Kozma Attila, a legjobb női mellékszereplő Rappert-Vencz Stella.

A Hallgatói Minifesztivál diákzsűrijének díjai: eredeti színpadi megoldásaiért és a megkomponált látványelemek, valamint a közönséggel való interakcióért a legjobb rendező díját Sardar Tagirovsky kapta. A darab egységességéért, a társulat remek összjátékáért és a térhasználatért a legjobb előadás díját ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a Liliomfi című darab kapta. A karakterek hiteles megformálásáért és jelenetekben nyújtott kimagasló teljesítményekért a legjobb színészi játék díját a Halál című darab kapta.

A záróünnepséget a díjátadások között a Fővárosi Nagycirkusz artistáinak produkciói színesítették, melyet Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz vezetője ajánlott a közönségnek.

Durucz Gabi
frissmedia.hu