NAGYVILÁG
Belföld
#közigazgatás
#sajtótájékoztató
Változások a közigazgatási bíráskodás területén
Közös sajtótájékoztatót tartott 2018. január 4-én a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a Debreceni, Szolnoki és Nyíregyházi Törvényszék a január 1-jén hatályba lépett Közigazgatási perrendtartás szabályairól, amely új keretbe foglalja a közigazgatási bíráskodást.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, dr. Figula Ildikó tájékoztatójában kiemelte, hogy az országban eddig működő 20 közigazgatási bíróság közül 8 bíróság lett kijelölve régióközpontként, ezek közül egyik a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Ehhez a régióközponthoz tartozik a Szolnoki és a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. 2018. január 1. napja után az ebben a régióban megvalósult közigazgatási tevékenység esetében a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jár el.

Dr. Bana Imre, a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke a közigazgatási bíráskodás történetének felvázolását követően hangsúlyozta, hogy a jelenleg folyamatban lévő ügyek azon a bíróságon fejeződnek be, ahol a per eddig is folyamatban volt. A 2019-re áthúzódó perek viszont átkerülnek majd a régióközpontba. Kiemelte, hogy a Szolnoki és a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2018. január 1. napját követően is eljár a társadalombiztosítási, szociális és gyermekvédelmi, valamint a közigazgatási szerződéssel és a közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos perekben.

A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, dr. Tass Edina a közigazgatási perrendtartás munkaügyi pereket érintő változásairól adott tájékoztatást, kiemelve, hogy a kormánytisztviselők és hivatásos szolgálati jogviszonyban állók ügyeiben a jövőben ülnök közreműködése nélkül, fő szabály szerint egyes bíróként járnak el. Ezekben továbbra is a munkavégzés helye határozza meg az illetékességet, a fellebbezések elbírálására viszont a Fővárosi Törvényszéknek van kizárólagos illetékessége.