KÉK FÉNY
#buszbaleset
#Tömegbaleset
#ukrán menekültek
#Kisvárda
Ukrajnai menekülteket szállított a Kisvárdánál balesetet szenvedett busz
Mint portálunk megtudta, a Kisvárda közeli körfogalomban balesetet szenvedett busz menetrendszerinti járatán az ukrajnai háború kitörésekor elmenekült nők és gyerekek utaztak.

Portálunk elsőként tudósított a helyszínről, és azóta is folyamatosan figyelemmel követjük az eseményeket.

Mint írtuk, július 22-én, nem sokkal hajnal két óra után egy busz átszakította a Kisvárda előtti körforgalom szalagkorlátját, és a földbe csapódva állt meg. A járművön összesen 51 ember utazott, közülük 28-an sérültek meg.

Az utasok az ukrajnai háború kitörésekor elmenekült nők és gyerekek voltak. Sokuknak a férje a háborúban halt meg, vagy épp a házukat bombázták le. Ők Bécsben kaptak menekültstátuszt, ott kaptak munkát, és egy normálisabb életre lehetőséget. Sokuknak mindenük odaveszett az orosz agresszió következtében.

Úgy mint nálunk, Ausztriában is leáll nagyon sok üzem a nyáron, ezt kihasználva szerettek volna hazautazni a különböző háború sújtotta településeken élő nők gyerekeikkel.

Az utasok nem is ismerték egymást, magyarázza Cap Andrea, aki mindvégig segítette a balesetet szenvedett utasok ellátását. Elmondta, hogy tegnap este azok, akik nem maradtak kórházban, egy mentesítő busszal hazautaztak.

A sérülteket összesen öt kórházban látták el, közülük még 17 sérült van hazai ellátórendszerben. Kisvárdán a Szent Damján Görögkatolikus kórházban két gyermeket az édesanyjával, és egy idős nőt ápolnak. Az utóbbi szállításáról a külképviselet gondoskodik, mivel a gerince sérült meg.


Információink szerint a busz vezetője későn vette észre a körforgalmat jelző táblát. Elképzelhető, hogy egy pillanatnyi alvás is közrejátszhatott a majdnem tragédiával végződő tömegszerencsétlenségben.

Szerencsére észnél volt a buszsofőr, és kiabált az utasoknak, hogy kapaszkodjanak! Emellett a megfelelő döntést hozta, mert nem próbált meg korrigálni, nem kormányzott. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a busz nem borult fel, hanem egyenesen átrepülve a kört, körülbelül 20 métert a földbe csapódva csúszott tovább. A nyugalmi ponttól 15 méterre azonban egy közel 5-8 méter mély vízelvezető csatorna húzódik. Szerencse, hogy az ekkor már tehetetlenül sodródó járművet az útpadka megállította.