KÉK FÉNY
#Buszbaleset
#Kisvárda
#kijevi utasok
Közel száz ember mentette a bajbajutott utasokat Kisvárdán
​12 mentőegység, két tűzoltó raj, rendőrök és civilek mentették a bajba jutott kijevi utasokat ma hajnalban. A rendkívül összetett mentési művelet hihetetlen precizitással zajlott - mondta stábunknak egy kijevi nő.

60 ember utazott a buszon, ami feltehetőleg a buszvezető hibájából - aki nem vette észre a körforgalmat jelző táblát - gyakorlatilag keresztül repült egy mély árkon, majd az elejével a földbe fúródott.

Az utasok jelentős része aludt a becsapódáskor, azok nem sérültek, akik a busz középső részén utaztak. A kisvárdai hivatásos tűzoltók két egységgel érkeztek a helyszínre, pár percre rá már két kisvárdai tolmács is segítette a munkájukat, ami nagyban elősegítette a helyzet felmérését.

Folyamatosan érkeztek a mentőszolgálat emberei, összesen 16 gépkocsival és egy speciálisan felszerelt orvoscsapat is a helyszínre vonult.

Az utasokat az az ajtó levágását követően tudták biztonságosan kisegíteni az összeroncsolódott buszból, azonban 3 utast csak board segítségével, fekve, a mentőszolgálat embereivel közösen emeltek ki. Ők az előzetes vizsgálat alapján valószínűsíthetően gerincsérülést szenvedhettek.

A sérülteket végül 5 kórházba szállították. A Kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház traumatológiai osztályára szállítottak 6 beteget, köztük egy gyereket. Állapotuk kielégítő, azonban van köztük egy gerincsérült. A többiek saját lábukon hagyhatják el a kórházat, értük is mentesítő járat érkezik majd.

A nem sérült utasokat a Kisvárdai Önkormányzat munkatársai először az állomás várótermébe szállították, majd a Nemzetek Házában kaptak elhelyezést. Itt meleg ételt, italt és alvási lehetőséget is biztosítottak nekik a kisvárdai civilek.

A lábadozókat a város polgármestere is meglátogatta. A térség országgyűlési képviselője és a polgármester is minden sérültnek mielőbbi felépülést kíván.