NAGYVILÁG
Belföld
#szelektív szombat
Több ezren voltak Nyíregyházán a családi vetélkedőnapon
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Szelektív Szombat elnevezésű, környezettudatosságra nevelő rendezvényét. Mint minden évben, ezúttal is több ezren vettek részt a programokon.

Ez a nap a családi vetélkedők napja, amelynek fókuszában a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése állt. Annak felismerése, hogy a legkisebbeknél kell megkezdeni a környezettudatos életmódra való nevelést – talán a jövő nemzedéke, gyermekeink, unokáink jobban fognak vigyázni az őket, minket felnevelő táplálékot, védelmet nyújtó világunkra, a Földre.

A programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas szórakozást kínáltak, hiszen 13 játékos állomáson tehették próbára a résztvevő családok ügyességüket, valamint szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat. Az állomások közt volt lengőteke, szelektáló verseny, óriás kirakó, labirintus, sajtfal, préselő verseny, Szuper Szelekt Ákos, ami egy mobiltelefonos applikáció, valamint két új játékot is kipróbálhatnak az érdeklődők.

Persze a játékos tanulás mellett a legjobban teljesítő családoknak jutalom is járt. Az első helyezett család egy nagyobb értékű laptopot, a második helyezett egy üdülési utalványt, a harmadik pedig kerékpár utalványt kapott a kimagasló teljesítményéért.

A vetélkedőkön való sikeres részvétel nemcsak a családok számára jelentett nyereményt, hanem az oktatási/nevelési intézmények is jutalmat kaptak. Ugyanis versenyt hirdettek a számukra is. A feladatuk az volt, hogy minél több családot nevezzen be egy intézmény a családi napra. a legtöbbet delegált intézmény iskolák esetében 50 000 forint értékű sportszerekre beváltható utalvány, óvodák esetében szintén 50 000 forint értékű játékokra váltható utalványt kaptak.

A tanulságos és gyakorlatias játékok mellett lufis bohóccal, arcfestőkkel, kukás-konténeres autó bemutatóval, kézműves sátorral és sok-sok érdekes programmal várták a résztvevőket.

A fellépők között olyan neves előadók is szerepeltek, mint az Alma Zenekar, Unique – Völgyesi Gabi, vagy a nyíregyházi Folkfusion Band.

Mint írtuk, a Szelektív szombat kísérőrendezvénye volt ma a Csillagtúra. Itt mintegy 83 járműből álló autókaraván a „csillagos” márka történetének legjelentősebb járműveit vonultatta föl.

Éppen 40 éve annak, hogy legördült az első G-osztály a futószalagról és formáját megőrizve az egyik legkiemelkedőbb modell a „csillagos” márka palettáján. Az érdeklődők a változatos mezőnyben megcsodálhatták az 1954-es sirályszárnyas 300SL-t, melyek az évszázad sportkocsijává választott egy szakmai zsűri. A gondosan karbantartott, csillogó autócsodák elvarázsolták a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az autócsodákról további fotókat ebben a cikkünkben talál.

Az estet a Hooligans Együttes élő koncertje zárta.