KULTÚRA
#tavasz
Tavaszi kikelet, újjáéledés
A Magyar Kézműves Szövetség aktív csapatát évről évre motiválja a tavasz, az újjáéledés. Nem véletlen, hogy minden esztendőben számtalan újdonsággal jelennek meg a vásárokon. A hazai tárgyalkotó kézműves kultúrát, a mesterségek sokszínűségét meg kell ismertetni a fiatalokkal. A szövetség fontos küldetése, hogy az ősi mesterségeket életben tartsa, és minden korosztálynak megmutassa az általuk teremtett egyedülálló világot.

„Fontos feladatunk, hogy a kihalófélben lévő mesterségeket támogassuk, s az országban és a világban egyaránt megismertessük a magyar kézművesség hihetetlen gazdagságát, a mesterek kreativitását, művészi-minőségi szakmai tevékenységét” - mondta Szabó Kata, a szövetség elnöke.

Kézműveseink egyedi stílusukat a népi és a mai modern művészet elemeivel ötvözik, színesítik. Nem futószalagon gyártott tömegárut készítünk, minden egyes munkafázis őrzi a kezünk nyomát - saját kis alkotóvilágunkat is láttatva – tette hozzá a kézművesek első embere, aki maga is alkotó.

„Szövetségünk nem csupán a népi művészet fontosságára hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy mesterségeinket minél szélesebb körben meg kell ismertetnünk, s termékeinket mindenki számára elérhetővé kell tennünk. Ezért is készülünk évről évre több alkalommal is rendhagyó Nyitott Műhely Programokkal. A nagyszabású eseménysorozatokon látványos bemutatókat, foglalkoztatókat szervezünk, ahol a hivatás szerelmesei, kicsik és nagyok kedvet kaphatnak ezekhez a gyönyörűséges ősi tevékenységekhez - jegyezte meg a keramikus. - Ilyen alkalom többek között a Vörösmarty téri Tavaszi Vásár is, ahol a Magyar Kézműves Szövetség - Nyitott Műhely Programsorozata megannyi kézműves foglalkozással várja az érdeklődőket. A hétvégi családi mesterség-bemutatókon rengeteg egyedi ajándékot készíthet gyermek és szülő egyaránt. Ezek a programok nem csupán a fiataloknak kínálnak hasznos időtöltést, hanem a pedagógusoknak, nevelőknek is sok kreatív ötletet, hasznos tanácsokat adhatnak. Jó kikapcsolódási lehetőséget teremtenek ebben a mai rohanó világban, talán leültetik, egy picit együtt tartják a családokat.

Feladatunk továbbá még az is, hogy a fiatalabb generációkkal megismertessük hagyományainkat, s majdan átadjuk nekik ezt a sajátos szemléletet. Azt a hivatástudatot, amely megőrzi és továbbviszi ezt a látásmódot. Azért, hogy az ősi mesterségek, a tradicionális művészet ne vesszen el, tudjuk és legyen kinek átadnunk, megtanítanunk, továbbörökítenünk ezt a csodálatos világot - fejezte be végül gondolatát az elnök.