NAGYVILÁG
Belföld
#állami támogatás
#Master Good cégcsoport
Ötmilliárd forintos állami támogatás a Master Goodnak
A kisvárdai cégcsoport egy friss kormányhatározat alapján újabb beruházásra öt milliárd forint állami támogatáshoz jutott. A határozat szerint a pénzből modern gyár létesül, és csökken a környezetterhelés.

A tervezett beruházás a jelenlegi kibocsátott mennyiség megduplázását teszi lehetővé, teret adva a legmodernebb technológiai megoldásoknak. A beruházásnál fontos szempont, hogy az ipari övezetben történő megvalósítás tehermentesíti az eddigi városközponti fekvésből eredő, lakosságot és környezetet érintő problémákat (zaj, szag)” – olvasható a határozatban. Az azonban nem derül ki, hogy az új gyárat hova építik fel.

A cégcsoport konszolidált árbevételét a 2022-es pénzügyi évben több mint másfélszeresére, adózott eredményét pedig bőven a dupláját meghaladó mértékűre növelte a névadó Master Good Kft.-ből, a Baromfi Coop Kft.-ből. és a Sága Foods Zrt.-ből álló cégcsoport.

A baromfitermelő Baromfi Coop forgalma a 2021-es 41,1 milliárd forintról 63,95 milliárdra, eredménye pedig 1,34 milliárdról 3,87 milliárdra nőtt. A cégcsoporton belül az elsődleges vágást és feldolgozást, valamint a tovább feldolgozást végző Master Good – amelynek kisvárdai üzemében levágott élő csirke 70 százalékát a Baromfi Coop szállítja be – az árbevételét 106,023 milliárdról 162,6 milliárdra, adózott eredményét pedig 7,16 milliárdról 15,4 milliárd forintra emelte. Hasonlóan jól teljesített a Sága Foods Zrt. is, az árbevétele 10,81 milliárdról 13,89 milliárdra, az adózott eredménye 579 millió forintról 1,04 milliárd forintra emelkedett. A cégcsoport konszolidált adatai is jó képet mutatnak: az árbevétel 142 milliárdról közel 218 milliárd forintra, míg az adózott eredmény 9,07 milliárdról 20,28 milliárdra nőtt.