KÖZÉRDEKŰ
#ápolók napja
#Kisvárda
#Szent Damján Görögkatolikus Kórház
#elismerések
Ők kaptak elismerést az ápolók napján Kisvárdán
Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja és az Ápolónők Világnapja. Annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, brit ápolónő, aki a szakmát alapjaiban formálta át. Hivatássá tette. Kisvárdán a Szent Damján Görögkatolikus Kórház ápolói közül sokan elismerésben részesültek, köztük olyanok is, akik 40 éve állnak a betegek szolgálatában.

Az egészségügyi szakdolgozók munkája iránti tiszteletünket fejezzük ki azzal, hogy Kossuth Zsuzsannára emlékezve – az ápolói hivatást gyakorlók megbecsülésének jeleként – a Magyar Ápolók Napját ünnepeljük.

Az ünnepi megemlékezés felvezetőjében elhangzott, hogy 2014 februárjában az Országgyűlés határozatban mondta ki, hogy „..az ápolói munka megbecsülése érdekében, felismerve és tudva azt, hogy az ápolás presztízsének emelését, az ápolói életpálya fejlődésének előmozdítását minden eszközzel segíteni kell, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánították.

Hegyi Henrik, a kórház főigazgatója az ünnepségen elmondta. hogy a Szent Damján kórházban elegendő ápoló, szakdolgozó van. Úgy véli, hogy ez a több évtizedes tudatos tervezésnek, és a sok munkának köszönhető.

A főigazgató kiemelte, hogy az egyházi kórházban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az képzésekre. A vezetők arra külön figyelnek, hogy az utánpótlás az oktatások révén megtörténjen.

"Visszagondolva az elmúlt években legyen az Covid időszak, háborús időszak, mindig helytállunk. Fontos volt még, hogy két hónappal ezelőtt a megyében a kórházak ápolóinak a versenyén voltunk, és ott az intézményünk csapata fél ponttal lemaradva a második helyen végzett" - büszkélkedett a kórház vezetője.


Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája a fenntartó nevében elmonda, hogy a nővér kifejezés megmaradt abból a korszakból, amikor szinte kizárólag az egyháznak voltak kórházai, ahol az ápolók pedig szerzetesnővérek voltak. Nővérként szólítják ma is az ápolókat. Egyfajta elkötelezett személyt látják benne, akiben bízhatnak, aki segítségére van, és aki lelkileg is támaszt nyújt.


A térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós rámutatott, hogy az orvostudomány olykor már kevés, ilyenkor a hit segít a betegeken és a hozzátartozóknak, hogy megnyugvást találjanak. "A hit a legbiztosabb és a legerősebb, legstabilabb kötődés lehet egy beteg egy orvos és az ápoló között" - fogalmazott a politikus.


Ebben az évben az alábbi ápolók kaptak elismerést

1. Bodáné Boros Annamária – a Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolója
2. Csitári Lászlóné – a Tüdőgondozó asszisztense
3. Csurka László Péterné – a Reumatológiai Osztály ápolója
4. Fodorné Galambos Anikó – az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály ápolója
5. Juszkuné Szesztai Judit – a Belgyógyászati Osztály gyakorló ápolója
6. Koncz Lajosné – a Radiológiai Osztály röntgen asszisztense
7. Pekola Jánosné – a Rehabilitációs Osztály szociális munkása
8. Somogyi Ildikó – a Járóbeteg Szakellátás ápolója
9. Szásziné Kovács Éva – a Krónikus Belgyógyászati Osztály egyetemi okleveles ápolója
10. Takácsné Jenei Éva – a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály csecsemő-és gyermekápolója
11. Takácsné Kőrizs Mónika – a Központi Műtő műtős szakasszisztense
12. Tóth Judit – a Központi Laboratórium szakasszisztense
13. Tóth-Nyikos Beáta – a Neurológiai és Stroke Osztály ápolója
14. Tótikné Tenki Angéla – a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály csecsemő-és gyermekápolója
15. Virágné Kostyák Judit – a Traumatológiai Osztály ápolója.


Gratulálunk nekik és minden ápolónak!