KULTÚRA
#Kőrösi Coma Sándor Program
#Potápi Árpád János
#Pályázatok
Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program pályázatai
Megjelentek a magyar diaszpórát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program 2023/2024-es időszakra szóló pályázati felhívásai - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten

Potápi Árpád János sajtótájékoztatón közölte: a program célja, hogy ösztöndíjasokat küldjön ki a világ magyarságához a diaszpórába és a Kárpát-medencei szórványmagyarsághoz. Az ösztöndíjasok ott közösségszervezéssel foglalkoznak, a magyar közösség tagjaiban megerősítik az identitástudatot, és támogatják, hogy élő legyen a közösségi élet - tette hozzá.


Úgy fogalmazott: Magyarország mindenhol tovább él, ahol élő magyar közösségek vannak.
A programok eredményeiről elmondta, hogy az elmúlt tíz évben több mint ezer ösztöndíjas látott el szolgálatot: a Kőrösi Csoma Sándor-programban eddig 710, a Petőfi Sándor-programban pedig 308. Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy a Kőrősi Csoma Sándor-programban a déli féltekére az év végén hirdetnek pályázati felhívást, mivel ott az ösztöndíjasok tevékenységét az iskolai évhez igazították.


Tájékoztatása szerint 2023/2024-ben a Kőrösi Csoma Sándor-programban 75, a Petőfi Sándor-programban pedig 50 ember részére írnak ki pályázatot. Előbbi programban az Egyesült Államokba, Kanadába, Európai számos országába, Izraelbe és Törökországba, a Petőfi Sándor-program keretében pedig Erdélybe, a Felvidékre, a Vajdaságba, Horvátországba és a Muravidékre mehetnek ösztöndíjasok - ismertette.

Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra is, hogy eddig csak 20 éves kortól lehetett pályázni, mostantól azonb

an már a 18. életévüket betöltő, érettségizett magyar állampolgárok pályázhatnak ösztöndíjasnak. A pályázók cserkésztevékenységben, hagyományőrzésben, oktató-nevelő munkában, valamint közösségi, sport-, média- és kulturális tevékenységben segítik majd a magyar közösségeket.
A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint az ösztöndíjra pályázók és a fogadószervezetek is elektronikus formában jelentkezhetnek a www.kulhonimagyarok.hu, valamint a www.korosiprogram.hu, illetve a www.petofiprogram.hu oldalon keresztül elérhető pályázati felület kitöltésével.
Potápi Árpád János beszámolt arról is, hogy a programok tervezett megvalósítási ideje október 1. és 2024. június 30.; a pályázatokat július 10. és 31. között lehet benyújtani.