KÉK FÉNY
Ma sem tudtuk meg, hogy ki akarta elpusztítani a demecseri platánfát
Bár a Nyíregyházi Járásbíróság ítélethirdetéssel is számolt, de azzal nem, hogy az önkormányzat részéről bejelentett tanú három év után reveláns adatokkal tud szolgálni az elkövetővel kapcsolatban.

Kezd szappanoperába fajulni az egyébként igen jelentős, mintegy 7, 5 millió forintos anyagi kárt okozó rongálás bizonyítási eljárása.

Ami tény: valaki 2021. október 23. és november 2. közötti – közelebbről meg nem határozható - időben Demecser fás, ligetes területén az önkormányzat tulajdonát képező platánfa törzsét megfúrta oly módon, hogy a talajtól 20 cm magasságban 11 db furatot készített, majd azokba gázolajat öntött azzal a céllal, hogy a fa pusztulását okozza.

Az ügyészség szerint az elkövető a szomszédos telek tulajdonosa,indokként pedig a napelem veszteséges üzemelést hozták fel.

A bizonyítási eljárás során, amit a mai tárgyaláson a fa mentésén dolgozó mérnök is megerősített, a fa bizony nem pusztult el, az él és virul. Köszönhetően a gyors és szakszerű kármentesítésének.

A vádlott mindvégig következetesen tagadja a rá rótt bűncselekményt. Esetenként a szakértőt és az önkormányzatot is számon kérve védekezik. Az tény, hogy helyreállítási munkákat számviteli bizonylatokkal nem tudta igazolni az önkormányzat a mai tárgyaláson, noha erre a bíróság még februárban felkérte. A szakértő végül egy 2024 áprilisi keltezésű költségjegyzékkel valamelyest tisztába tette a helyreállítás értékét, amely több, mint 600 ezer forintra rúg.

8534294a17-a083c2772401087ncanon01.jpg

Azonban a szakértő sem tudta megmondani, hogy a 3 évvel ezelőtti fa rongálás hosszú távon milyen következményekkel bír a fa egészségi állapotára. Erre érdemben a rügyfakadást követően tud választ adni.

Kisebb szópárbajt követően, olykor személyeskedő vita hevében az önkormányzatot képviselő személy bejelentette, hogy jelentkezett náluk egy tanú - aki állítása szerint-, érdemi információkkal bír az elkövető személyével kapcsolatban, kilétét azonban homály fedi, azt csak a bírósággal közli a sértett képviseletében eljáró személy.

Mivel az ügyész ennek tudatában újabb bizonyítási indítványt terjesztett be, a tárgyalás elnapolása mellett döntött a bíró. Érdemben az ügy nyár közepén folytatódik.

A vádlott ezen cselekményével az önkormányzatnak 7.350.000 Ft kárt okozott.