PUZZLE
Életmód
#téli időjárás
#közlekedés
Közlekedés az ünnepek alatt - Így keljen ilyenkor útra!
Az ünnepek alatt a legfontosabb, hogy mindenki pihenjen, feltöltődjön és a családjával töltse ezeket a napokat. Ehhez azonban fontos, hogy idegeskedés nélkül, időben és biztonságosan mindenki odaérjen, ahol az ünnepeket tölti. A következő tanácsok ebben sokat segíthetnek.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján már december 20-ától, csütörtöktől folyamatosan nőhet a forgalom az országos közutakon, különösen a nemzetközi átmenő forgalmat biztosító útvonalakon, így az M1-M0-M5-ös autópálya útvonalon. A karácsony előtti utolsó hétvégén is nagyobb lehet a forgalom, aki nem otthon tölti az ünnepeket várhatóan december 23-án este vagy szenteste után, december 25-én és december 26-án indul majd útnak. Ekkor várhatóan inkább a gyorsforgalmi utak lesznek telítettek. Ezeket a csúcsidőszakokat érdemes elkerülni.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal induljanak útnak. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négy évszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem váltanak téli gumira, ami téliesebb útviszonyok mellett jelentősen növelheti a balesetek kockázatát, ezért nyári gumival semmiképpen ne közlekedjenek. Kizárólag tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak és ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot is!

A közlekedőknek érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra, hosszabb menetidőre vagy rendkívüli helyzetekre és megtervezhessék a célhoz vezető optimális útvonalukat. Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon számos hasznos közlekedési információhoz juthatnak a közlekedők, a téli időszakban néhány óránként országos összesítést publikálnak a szakemberek az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről is. Az országos és megyei diszpécserszolgálatok elérhetőségeit szintén ezen az oldalon találhatják meg.

Hasznos dolgok az autóban

A téli időszakban néhány alapvető felszerelés mindenképpen legyen az autóban, felkészülve a télies útviszonyokra. Így vontatókötél, hólánc, indítókábel, jégkaparó, jégoldó-spray, hókotró kefe, kis hólapát. A mobiltelefonok legyenek feltöltve, illetve innivaló és ennivaló legyen az autóban.

Mindent figyelembe véve a társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülnie az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás, hófúvás vagy ónos eső esetén időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közút-hálózaton is, így egyes esetekben szükségük lehet a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. új weboldala, a www.kozut.hu asztali számítógépen, mobiltelefonon és tableten is ugyanolyan formában érhető el. Hasznos téli közlekedési tanácsokat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli munkavégzésével kapcsolatos információkat ezen a felületen is megtalálhatnak.