NAGYVILÁG
#Bolygónk és városunk
#környezetvédelmi díj
Kisvárdai egyesület nyerte a rangos környezetvédelmi díjat
Június 28-án átadták a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi díjakat a Magyar Tudományos Akadémián. A díjakat a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi portál szakmai közössége ítélte oda 19 szervezet és magánszemély részére, akik a legtöbbet tették a természet és a környezet értékeinek megőrzéséért. A díjakat Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át. Az eseményen részt vett José Luis Salazar Arrarte ecuadori nagykövet, és Schmitt Pál, volt köztársasági elnök is.

A Bolygónk és Városunk környezetvédelmi portál 2021. június 5-én, a környezetvédelem világnapján hívta életre a Bolygónk és városunk környezetvédelmi díjat, melyet immáron második alkalommal vehet át 19 díjazott. A környezetvédelmi díjjal olyan termékek megalkotóit, cégek, intézmények vezetőit kívánták jutalmazni, akik letették kéznyomukat a környezetünkért és a fenntartható fejlődési fordulatot előmozdító legújabb fejlesztésekért. Az ajánlás nyílt formában zajlott, a portál olvasói bárkit javasolhattak Magyarország és a Kárpát-medence területéről. A díjat külhoniak és Magyarországon tevékenykedő külföldiek is megkaphatják. A kiválasztás folyamata nyolc hónapig tartott. Pénzjutalmat és egy formatervezett üvegdíjat is kaptak a nyertesek. A díjakat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár rövid beszédében kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben többször megtapasztalhattuk, hogy a környezetszennyezés nemcsak közvetlen környezetünkben okozhat problémát, hanem az egész térségre nagy hatással van. Ezért nagyon fontos, hogy a Kárpát-medence szintjén gondolkodjunk, hiszen ha környezetszennyezés éri bármelyik Kárpát-medencei térséget, annak hatásait néhány óra vagy egy-két napon belül hazánkban is érezhetjük.

“Amikor nemzetpolitikáról és egységről gondolkodnunk, akkor a gazdaság terén és a környezetvédelem területén is egységben kell gondolkodunk. Ezért fontos, hogy a díjazottak között vannak külhoni magyarok is, ez is mutatja a nemzethatárokon átnyúló egységet, és hogy mi, magyarok a saját hazánk és a Kárpát-medence érdekében mindent megteszünk a gazdaság, az oktatás és környezetvédelem területén”.


2023-ban kisvárdai egyesületet is díjaztak: a Földkelte Egyesület képviseletében a díjat Juhász Péter Gergő vette át. Az idén 20 esztendős Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesületet egy maroknyi lelkes fiatal alapította 2003-ban, kisvárdai székhellyel. Céljuk, hogy tegyék, amit tenni kell, annak érdekében, hogy megőrizhessék világunk élhető részeit, és újra élhetővé tegyék azt, ami már nem az. Teszik mindezt konkrét akciókkal, programokkal, figyelemfelkeltéssel, oktatással, tudatformálással.

Juhász Péter Gergő, Földkelte Egyesület



"Elősegíteni a fenntartható fejlõdés folyamatát, a sokszínû kultúra megõrzését, az egészséges életmód kialakítását a társadalom minden szintjén egy élhetõbb, egységesebb világ megalapozása érdekében” - vallják. Tevékenységeik: közösségi, társadalmi tevékenység, tudományos tevékenység, kutatás, nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, környezetvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlõségének elõsegítése, – magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenységek, az euroatlanti integráció erõsítése.

José Luis Salazar, Schmitt Pál, Dr.Nyíri Iván



A Bolygónk és városunk online környezetvédelmi portál vezetői szeretnének szerepet vállalni a fenntarthatósági fordulat elősegítésében, melyben olyan kérdésekre keresik a választ, hogy egy koronavírus utáni világban milyen tanulságok vonhatók le, és mi az, amin változtatni kell. Hol mutatkoznak olyan lehetőségek, amelyekre építve úgy gyarapodik a társadalom, hogy közben csökkennek a klímaváltozásból fakadó veszélyek. Miként lehet növelni a hozzáadott értéket, miközben csökkentjük az új anyagok bevonását, beleértve a keletkező hulladék mennyiségét.

Örmény Georgina Viktória, főszerkesztő


Tanuljunk együtt mindennapi módszereket, amelyekkel életünket, közösségünket a fenntartható fejlődés útjára vezethetjük együtt a régi és új tudás eszközeivel! Keresve ezeket a lehetőségeket a „Bolygónk és városunk” környezetvédelmi díjjal az olyan termékek megalkotóit, cégek, intézmények vezetőit kívánják jutalmazni, akik letették kéznyomukat a környezetünkért, és a fenntartható fejlődési fordulatot előmozdító legújabb fejlesztésekért. A díj azért született, hogy ezt a munkát, ezt az elkötelezettséget a bolygónk és városunk iránt megköszönjük. Az eseményen azonban nem csak magyarországi, hanem külhoni díjazottak is kapnak elismerést. Így próbáljuk erősíteni azt a törekvést, hogy egységes Kárpát-medencei térben gondolkodjunk. Ez az összetartozás üzenete miatt is fontos, de azért is, mert csak közösen, összefogva tudunk tenni igazán nagy dolgokat. – mondta beszédében a főszerkesztő, Örmény Georgina Viktória.