NAGYVILÁG
Belföld
#lovasprogram
#Potápi Árpád János
Kárpát-medencei lovasprogram indul
Az egész Kárpát-medencére kiterjedő lovasprogram indul - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn.

Potápi Árpád János kiemelte: a lovas sport és a lovas kultúra "a nemzeti kultúránk fontos része", és különösen igaz ez a székely kultúra esetében. Hozzátette ugyanakkor: a 24. órában vannak, hogy a lovas kultúrát meg tudják mutatni a fiataloknak; a fő cél ugyanis a fiatalok megnyerése az egészséges életmódnak, a sportnak. A programot tavaly Erdélyben kezdték, 220 millió forint támogatást osztottak szét 75 lovasegyesület számára. Ezzel 1500-1800 gyermek heti rendszerességgel történő edzését, sportolását tudták támogatni.

A lovasprogramot - amelyre várhatóan 400 millió forint áll majd rendelkezésre - kiterjesztik az egész Kárpát-medencére. A nyílt pályázatok előkészítése folyamatban van, reményei szerint elbírálásuk szeptember végéig megtörténhet.Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy hamarosan a hungarikumok köréhez sorolhatják majd a székely lovat.

A lovasprogram részeként erősíteni kívánják továbbá a lovasturizmust: 20-30 kilométerenként nemcsak a lovasokat szolgálnák ki szálláshelyekkel, hanem a lovak számára is megfelelő feltételeket biztosítanának. Mindemellett a lovas gyógyító-fejlesztő tevékenységeket és a lovasterápiát is segítik a program keretében.

Kolozsvári Tibor, a Kárpát-medencei lovasprogram szakmai előkészítője a lovas hagyományok ápolását, a lovasturizmust hangsúlyozta, majd bemutatta az erdélyi lovasegyesületekben sportoló, jelen lévő magyar gyermekeket. Más témáról szólva Potápi Árpád János közölte, hogy a határon túli magyarság támogatása nem csökkent. A stratégiai célokból nem adnak fel, és a nemzetpolitika ilyen stratégiai cél - hangsúlyozta.

Nagyon fontos a nemzeti egység megerősítése - folytatta -, ebben első helyen számítanak a fiatalokra, minden nemzetpolitikai intézkedés a fiatalok megsegítését célozza.
Fontosnak nevezte, hogy a különböző nemzetrészek szolidaritásukat fejezzék ki a kárpátaljai magyarok mellett, és minden támogatást, amit adnak, egységben tegyenek meg.
Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója megerősítette, a negatív gazdasági hatások, a Magyarországra nehezedő nyomás ellenére az alapnál lévő források nemhogy csökkentek, még nőttek is; 2023-tól a pályázati kiírásoknál jelentős adminisztrációs könnyítést vezettek be, sokkal egyszerűbb rendszer valósulhat meg 2,5 millió forintos összeghatárig.

Minden támogatás annyit ér, amennyit a kedvezményezettek megvalósítanak, ebben igyekeznek minden segítséget megadni - mondta a vezérigazgató.

-MTI-