NAGYVILÁG
Belföld
#koronavírus
#Kótaj
Karanténba kerülhet 14 kótaji, találkozhattak a nyíregyházi fertőzött férfival
Koronavírussal fertőzött beteg járt a kótaji II. sz. háziorvosi rendelőben, a páciens a rendelőből egyből a nyíregyházi fertőző osztályára került. Erről elsőként a FrissMédia számolt be. Csakhogy a 41 éves, koronavírussal fertőzött nyíregyházi férfi többször járt a település rendelőjében, hétfőn és szerdán is. Ezért Kótajon 14 ember kerülhet karanténba.

Portálunk úgy tudja, hogy a kontaktlista összeállítás alapján 14 ember kerülhet 14 napra házi karanténba Kótaj nagyközségben. Mint megírtuk, a 41 éves férfi egy hete szombaton este a "Mesterek vacsoráján" is ott volt, amit egy nyíregyházi középiskola szervezett egy, a várostól nem messze lévő településen. A nyíregyházi iskolát tegnap fertőtlenítették, mivel az ott tanuló diákok szolgáltak fel a rendezvényen.

A 41 éves nyíregyházi férfi élettársa a Marso Kft.-nél dolgozik. Ezért a cég tegnap, pénteken rendkívüli munkaszünetet rendelt el, az összes alkalmazottat hazaküldték. Jelenleg a nő tesztjének eredményére várnak. A cég ennek ismeretében tud további döntésedet hozni. Frissítés! 2020. március 13-án késő este érkezett a hír a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tisztifőorvostól, hogy kolléganőjük első teszteredménye negatív lett, ezzel együtt hivatalosan is engedélyt kapott a vállalat a további működéshez - írja a Marsó Kft. közleményében.

A FrissMédia tegnap beszélt a helyi körzeti orvossal aki egy szóval sem említette, hogy a páciense már hétfőn is járt a rendelőjében. Tegnap a háziorvos azt mondta, hogy a beteg szerda reggel jelentkezett nála. Orvosi titoktartásra hivatkozva részleteke nem árult el, de azt igen, hogy a beteg tünetei súlyosak voltak, az ellenőrző lista alapján viszont kizárható volt a koronavírus-fertőzés. Ennek ellenére az orvos úgy ítélte meg, hogy biztonsági okokból - a protokollt betartva - mentőt hív hozzá. A pozitív eredmény csütörtök este érkezett meg. Az orvos elmondása szerint ezután értesítette a település polgármesterét.

Ma, szombaton újabb 6 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. Hazánkban eddig 25 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 15 magyar állampolgár.

Több, régóta ismert koronavírus is okozott már fertőzéseket a világon, a legismertebbek ezek közül a SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma), és a MERS ( Közel-keleti Légúti Koronavírus). A manapság egyszerűen csak „koronavírusként” emlegetett COVID-19 koronavírus-járványt okozó vírus is a koronavírusok rendszertani csoportjának tagja, kódneve SARS-CoV2.

A koronavírus ezen típusa cseppfertőzés útján terjed, fertőzési rátája 2-5. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzőképes beteg által megfertőzött betegek száma valahol 2 és 5 között van. A vírus székletből is kimutatható.

Genetikai vizsgálatok alapján a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói denevérek, vagy tobzoskák lehettek, és a vírus talán egy állatról került át az emberre. A fentebb említett SARS-járványnál is pontosan ez történt, ott a cibetmacskától sikerült elkapnia az embernek a vírusos fertőzést.

Kit érinthet a betegség?

Akárcsak a többi, légúti betegségeket okozó vírusos megbetegedést, a koronavírus-fertőzést is elkaphatja bárki. Mint a többi fertőzésre, erre is fogékonyabbak lehetnek a gyerekek, az idősek, a gyengült immunrendszerűek, illetve egyéb, a szervezet ellenálló képességének gyengülését okozó betegséggel élők.

A statisztikai adatokból látszik, hogy a legmagasabb kockázati csoportba a szív- és érrendszeri betegségekkel rendelkezők, illetve a cukorbetegek tartoznak, de fokozott veszélynek vannak kitéve a vesebetegséggel élők, illetve a 60 év feletti idősek is.