KULTÚRA
Programok
Játsszon nyereményekért a Friss FM-mel!
Játékot indított hétfőn a Friss FM, Kisvárda és környéke rádiója.

Naponta egy-egy találós kérdést tesznek fel, egészen csütörtökig. A válaszokat a rádió Facebook-oldalán vagy a [email protected] címen várják.

Az eddigi kérdéseket sem késő most megválaszolni, ismertetjük is őket napokra bontva:

Hétfő:

Bihar. Komoly, szinte ércesen csendülő név. Erőt, biztonságot sugároz. A Marostól a Sebes Kőrösig, a Mezőségtől az Alföldig roppant fellegvárként választotta el Erdély földjét a török-dúlta, német pusztította magyar hontól. Ellaposodó tetőin smaragdzöld havasi legelők húzódnak. Kőzetei, felszíni formái változatosak. Sziklái csalfa óriások. Biztos erősségünk, végvárunk nekünk Biharország.” (Ifj. Xántus János: Bihar)

Mi volt Bihar megye székhelye?


Kedd:

Tóthfaluból indulva Magyarkanizsára megyünk, hogy elkísérjük a Tiszát utolsó útjára, és közben olyan magyarlakta településeket ismerjünk meg, mint Zenta, Ada, Óbecse és Temerin.

Hol vagyunk?


Szerda:

Esze Tamásék nyomát követve érünk Bereg vármegye egykori székhelyére, a kárpátaljai magyarság kulturális fővárosába, ahol 1703. május 22-én Esze felolvasta Rákóczi kiáltványát. A városban épp vásárt tartottak, sok ember gyűlt össze, így gyorsan terjedt az események híre. Sokan rögvest csatlakoztak a tiszaháti felkeléshez, s vele a Rákóczi-szabadságharchoz. Ennek a napnak az emlékét őrzi az 1992-ben a II. Rákóczi Ferenc téri posta falán elhelyezett márványtábla.

Melyik városról van szó?


Csütörtök:

Sokan azt mondják, hogy itt van Petőfi sírja. Ugye Petőfinek a testét vagy földi maradványait nem találták meg, nem tudjuk a mai napig, hogy valóban itt esett el, vagy az az elmélet igaz, hogy tényleg elhurcolták, és később Oroszországba került, és ott még családot is alapított. Volt egy ilyen elmélet is. Mindenesetre a hivatalos tudományos álláspont szerint Petőfi elesett, és a mai napig friss koszorút találni mindig a csatánál, a Petőfi emlékhelynél.

Melyik városról van szó?

Mint látják, a kérdések barangolásra hívnak ma határon túli, egykor hazánkhoz tartozó vidékekre. Már csak ezért is érdemes csatlakozni. De nyeremények is várnak azokra, akik helyesen válaszolják meg a kérdéseket. Ezeket március 11-én a Várda Sport Hotelben adják majd át.

- FrissMédia -