KÉK FÉNY
#buszbaleset
#ukrán busz
Ismét súlyos buszbaleset a kisvárdai körforgalomnál
Árokba csúszott és az oldalára borult egy autóbusz a 4-es főúton Kisvárdánál csütörtök este. A balesetben többen megsérültek.

Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint a helyszínre több mentőegységet is riasztottak, egy gyermeket súlyos, kilenc gyermeket könnyebb, egy felnőttet pedig szintén könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők.

A Katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint a járművön 57-en utaztak, a kisvárdai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és segítettek az utasoknak elhagyni a buszt. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.

Stábunknak Szabóné Cap Andrea elmondta, hogy a busz utasai ukrán fiatal sportolók, akik Horvátországba tartottak egy versenyre. A busz Kisvárdától mintegy 1300 kilométerre lévő Szumi városból indult 57 utasával.

A busz vezetője feltehetőleg a nagy köd miatt nem vette észre a körforgalmat és gyakorlatilag a körforgalmat szegélyező szalagkorlátot megkerülve az úttestről letérve haladt tovább, majd az oldalára borulva csúszott a végső nyugalmi helyzetbe.

A rendőrség és a társhatóságok nagy erőkkel voltak jelen. A mentési munkálatokba azonnal bekapcsolódott a kisvárdai önkormánnyzat. A település jegyzője a helyszínen informálódott. A rendőrök munkáját a helyi polgárőrök is segítették. Három sérültet a nyíregyházi, míg a többi könnyebb sérülést szenvedett utast a kisvárda Szent Damján Görögkatolikus kórházba szállították a mentők.

A többi utas a kisvárdai Bessenyei György gimnázium tornacsarnokában került elhelyezésre. Itt meleg ételt és italt is kaptak. Értük reggelre érkezik egy mentesítő busz.

Emlékezetes, hogy ugyanebben a körforgalomban 2023 júniusában szintén egy ukrán busz szenvedett súlyos balesetet. A tömegszerencsétlenséget okozó buszsofőrrel szemben nemrég emelt vádat az ügyészség. 2023 december végén, Nyíregyháza térségében a 403-as főúton lévő körforgalomnál szintén egy ukrán busz szenvedett balesetet a nagy köd miatt.