KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
Humuhumunukunukuapuaa, elég durva!
A Hawaii-szigetek hivatalos nyelve az angol mellett a hawaii. Szolgáljon ez komoly tanulságul azoknak, akik félnek attól, hogy egy csoport, nemzetiség, etnikum által használt nyelv megkapja a „hivatalos nyelv” státuszt, mert az esetleg nehezítené az államnyelvet használók életét.

A hawaii nyelvet ugyanis legfeljebb a polinéz kulturális központ esti előadásain gyakorolják a fellépő művészek. Nagyon kevesen tudnak hawaiiul, néhány általános kifejezéstől eltekintve. A köszönés például ősi polinéz szokás szerint az aloha. Ezt minden idelátogató megtanulja, az idegenvezetők és az utaskísérők általában kétszer is elismételtetik a vendégekkel. A turisták pedig csoportosan, hangosan köszönnek, elnyújtva a szótagokat, mint az oviban a Jó napot kívánok!-ot. Az aloha köszönés annyira szimbolikus jelentőségű, hogy az autók rendszámtábláján is láthatóvá teszik. Az Egyesült Államok tagállamaiban ugyanis szokás, hogy a rendszámon az államra jellemző sajátosságokat feltüntetik. A floridai rendszámok alján például az szerepel, hogy Orange State, vagyis Narancs Állam. A hawaii rendszámon az áll: Aloha State. A köszönésen kívül mindenki ismeri a köszönöm jelentésű kifejezést: mahalo. James Cook kapitány 1778-as látogatása után a bennszülöttek fura szavait latin betűkkel kezdték leírni, kontinentális átiratban, vagyis nem az angol ejtésnek megfelelően. Ezért kell figyelmeztetni az amerikai turistákat, ha hibásan ejtik a hawaii főváros, Honolulu nevét. Közülük sokan ugyanis először azt mondják, hogy hanalulu, majd a helyiek kedvesen kijavítják, hogy honolulu. A hawaii erősen hasonlít a többi polinéz nyelvre. Már a Kon-Tiki- expedíció bebizonyította 1947-ben, hogy a polinézek kezdetlegesnek tűnő eszközökkel képesek voltak óriási távolságokat megtenni az óceánon. A nyelvi rokonság így ebben az esetben genetikai rokonságot is jelent. A jelenlegi francia polinéziai területekről vándoroltak be Hawaii első lakói. A hawaii nyelvben gyakoriak a magánhangzók, főleg az a, az i és az u. A híres strand, Waikiki neve is három i betűs. Jelentése: habzó víz. Az ékfoltos Picassohal hawaii neve talán a leghosszabb halnév a világon: humuhumunukunukuapuaa. Nem írtam el, higgyék el!

KRR

A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával.