KULTÚRA
#Malawi
#Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
#Hollóháza
#Afrika
#fotókiállítás
Hollóházán a kisvárdai Földkelte afrikai fotókiállítása
A fénykép valós bizonyítéka a létezett-létező személyeknek, tárgyaknak, megtörtént eseményeknek. Az egyetlen tárgy, ami az elkészítés pillanatában a múlt részévé válik, megfagyasztva a valóságot. Olykor drámai hétköznapok, szegénység, nyomor köszönnek vissza a jellemzően színes, szemgyönyörködtető fotókról. Közös jellemzőjük, hogy a felvételek Afrikában készültek, s készítőik nem hivatásos fotósok.

Hetedik állomására, Nagygécről Hollóházára érkezett a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesületet Afrika-fotókiállítása. A 2003­-ban Kisvárdán alakult egyesület számtalan nemzetközi-és hazai projektet indított útjára. Szellemiségük alappillérét Mahatma Gandhi örök érvényű szavaival lehet talán a legjobban jellemezni: “Nekünk kell a változássá lennünk, amit a világban látni akarunk.”

100 fénykép, melyek megváltoztatták a világot. Ezekből az egyik a Földkelte nevet kapta, melyet William Anders készített a Földről 50 éve, 1968-ban az Apollo–8 küldetés során. A fotográfia segít közelebb hozni a számunkra oly távoli, ismeretlen világokat. A Földkelte Egyesület 2017-ben indította el oktatási programját az afrikai kontinensen található Malawiban. Az ország 2017-es becsült lakossága több mint 18 millió fő, ennek közel 40 százaléka írástudatlan (2015-ös adat - a szerk). Ugyanakkor örvendetes az a tény, hogy a 15 év felettiek körében lényegesen jobb az írni-olvasni tudok aránya.

A kiállítás a 900 lelkes Hollóházán tegnap, a hollóházi családi napon nyitotta meg kapuit, hogy közelebb hozza a világot a porcelánjairól híres település lakóihoz.

Távoli, ismeretlen világokról alkotott képünk sok esetben sztereotípiákra, sablonokra épül. Az egyesület egyik deklarált célja az "Ismerd meg a világot" fotókiállítással, hogy ezeket a téves paneleket lebontsa, helyet adva a valóságnak a fotók segítségével. Láttatni s látni a minket körülvevő világot, azok szemén keresztül, akik ott élnek s megélik mindennapjaikat. Ki így, ki úgy, de közvetlen részesei az eseményeknek.

A kiállításon 30 olyan fotó látható, melyek Malawi mindennapjait mutatják be jellemzően afrikai, árva tizenéves fiatalok által készített felvétellel. Mentoruk, Asztalos Ilona hat hetet töltött el a fekete kontinensen, ez idő alatt a fiatalokat megtanította a fotografálás alapvető ismereteire, majd mindenki saját gépet kapott, s így vetették be magukat az őket körülvevő környezetbe. Az így elkészített dokumentumfelvételek hitelességéhez nem férhet kétség. A képekről olykor ránk tekintő, nevető szempár őszinte, nem mesterkélt, holmiféle Facebook-szelfi.

Dokumentumfelvételek, amelyek belekiáltanak a szemlélődő arcába: én is ember vagyok, élek, lélegzem s szeretek. Ilona is előítéletekkel teli érzésekkel vágott bele a projektbe. De, mint mondja, ezek egy nap alatt lebomlottak, amikor személyes tapasztalatai alapján merőbe más érzések kerítettek hatalmában. Barátság, szeretet, őszinteség.

Becsüljük meg amink van. A nyomor kellős közepén készült ambivalens, különös kontrasztot nyújtó színes fotók ezt üzenik nekünk. Malawi lakosai melegszívű afrikaiak - ahogy Kisvárdán Malawi 2017-es szépségirálynője fogalmazott. Bár a fotók a szegénységről és a nélkülözésről szólnak, a rajta látható emberek szeretete végtelen és ez visszaköszön a képeken.